5. maj 2024 18:39

Katar: Neće nas niko naterati da pritiskamo bilo koju stranu u pregovorima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katar: Neće nas niko naterati da pritiskamo bilo koju stranu u pregovorima

Foto: Shutterstock.com/Sven Hansche, ilustracija

DOHA - Katar je saopštio da neće prihvatiti da pritiska bilo koju stranu i da je posvećen ulozi iskrenog posrednika u razgovorima između palestinskog Hamasa i Izraela, rekli su danas diplomatski izvori za Al Džaziru Arabik.

Izvori su rekli da Katar ne želi da se nametne nijednoj strani, da neće da preduzima bilo kakve posredničke akcije ako to neko ne zatraži od njega i da ne bi dozvolio nijednoj strani da utiče na integritet uloge koju ima.

Neimenovane diplomate su rekle da su katarski posrednici uznemireni jer su "određene strane radile na tome da kritikuju katarski tim, da ih pritisnu i pretvore u alatku za vršenje pritisaka na jednu stranu, što Katar nikada nije radio".

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova Mohamed Al-Tani izjavio je da Doha procenjuje svoju ulogu u posredništvu, naglašavajući da Katar smatra da se posredništvo pogrešno koristi za uske političke interese.

Delegacija Hamasa napustiće večeras Kairo, gde su, u prisustvu posrednika iz SAD, Egipta i Katara, održani pregovori o primirju i oslobađanju talaca iz Gaze.

Delegacija je dostavila svoj odgovor egipatskim i katarskim posrednicima i sada se vraća u Dohu na dalje konsultacije, saopštio je Hamas, a preneo Tajms of Izrael.