5. maj 2024 21:22

Reporteri bez granica osudili zatvaranje Al Džazire u Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reporteri bez granica osudili zatvaranje Al Džazire u Izraelu

Foto: Shutterstock.com/wellphoto, ilustracija

PARIZ - Reporteri bez granica (RSF) danas su oštro osudili odluku izraelske vlade da zatvori TV stanicu Al Džazira u toj zemlji.

RSF je u objavi na platformi X podsetio da je izraelska vlada jednoglasno glasala za zaustavljanje operacija Al Džazire u Izraelu bez preciziranja kada će odluka stupiti na snagu.

RSF je oštro osudio "represivno zakonodavstvo" kojim se cenzuriše kanal u vlasništvu Katara zbog izveštavanja o izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno više od 34.600 Palestinaca od 7. oktobra prošle godine, prenosi Anadolija.

Kabinet premijera Benjamina Netanjahua doneo je ranije danas odluku o zatvaranju Al Džazire u Izraelu sve dok traje rat u Pojasu Gaze, navodeći da katarska televizijska mreža "ugrožava nacionalnu bezbednost Izraela".

Al Džazira je ovaj potez okarakterisala kao ''kriminalan'' i odbacila optužbe o ugrožavanju bezbednosti kao ''opasnu i smešnu laž'' koja ugrožava novinare te televizije, dodajući da će preduzeti pravne mere.

Izraelska policija je u toku dana upala u hotelsku sobu u Jerusalimu koju Al Džazira koristi kao kancelariju, rekli su izraelski zvaničnik i izvor u Al Džaziri za Rojters.

Al Džazira je kritikovala izraelsku vojsku operaciju u Gazi, odakle je izveštavala tokom celog rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navodi Rojters.

Ta TV stanica je ranije saopštila da su izraelske vlasti ciljale i ubile novinare Al Džazire u Gazi, uključujući Samera Abu Daku i Hamzu Al-Dahduha, sina poznatog novinara Al Džazire, Vaela Al-Dahuha.