5. maj 2024 21:35

Sergej Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o Ukrajini žele da ukažu na njenu besmislenost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sergej Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o Ukrajini žele da ukažu na njenu besmislenost

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP/Yury Kochetkov

MOSKVA  - Neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini u Švajcarskoj planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma, izjavjio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Zapadi pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem – da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma“, rekao je Lavrov za TV kanal ATV.

Dodao je da su se neki "već razočarali i prestali da idu na takve događaje", prenosi Tass.

Lavrov je ocenio da Ukrajina i Zapad nisu spremni za ozbiljan razgovor o mirnom rešenju.

„Nemam još sa kim da razgovaram o izjavama ukrajinskog, američkog i evropskog rukovodstva, niko od njih nije spreman za ozbiljan razgovor“, rekao je Lavrov.

Švajcarsla će u junu biti domaćin konferencije o takozvanoj ukrajinskoj ''formuli mira'' u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna u centralnoj Švajcarskoj.

Ruska ambasada u Švajcarskoj je potvrdila da ''švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju u Burgenstoku''.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, ''pregovarački proces bez svrhe''.