6. maj 2024 12:15

Finska skladišti municiju i opremu u Norveškoj i Švedskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finska skladišti municiju i opremu u Norveškoj i Švedskoj

Foto: Shutterstock.com/Natalia Hanin, ilustracija

HELSINKI - Načelnik vojno-ekonomskog odeljenja Odbrambenih snaga Finske Miko Hejskanen rekao je za britanski list Fajnenšel tajms (FT) da Finska čuva zalihe municije i opreme u Norveškoj u slučaju krize.

"Slična saradnja je planirana i sa Švedskom, a moguće i sa drugim zemljama NATO-a. Nismo više sami i možemo da računamo na druge. Ne moramo da držimo sva jaja u jednoj korpi", kaže Hejskanen, prenosi finski javni servis Yle.

Prema njegovim rečima, osim opreme i municije, rezervni delovi će možda biti uskladišteni u drugim zemljama.

Finski javni servis Yle je u nedelju preneo da Finska hitno želi da izgradi fabriku za proizvodnju TNT-a, eksploziva koji se koristi u artiljerijskim i minobacačkim granatama.

O izgradnji fabrike vode se razgovori sa industrijalcima, privatnim investitorima i predstavnicima odbrambeno-industrijskog tržišta.

Vlada takođe promoviše sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama, na osnovu kojeg će SAD moći da skladište svoje oružje u Finskoj.

Sporazum sa SAD je već potpisan, ali vlada još nije podnela nacrt sporazuma parlamentu na ratifikaciju. Takođe, kako navodi Yle, SAD razmatraju mogućnost uspostavljanja velikog skladišta oružja u nordijskim zemljama, moguće u Norveškoj.

Poput ulaska Finske u NATO, ove mere su priprema za moguću agresiju Rusije, navodi finska televizija.