8. maj 2024 17:17

Karles Puđdemon vodi kampanju u Francuskoj pred katalonske izbore u nedelju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Karles Puđdemon vodi kampanju u Francuskoj pred katalonske izbore u nedelju

Foto: AP Photo, File/Gloria Calvi

ARŽELE-SIR-MER - Bivši predsednik Katalonije Karles Puđdemon, koji teži da osvoji novi mandat na pokrajinskim izborima u nedelju, okuplja pristalice preko granice, u francuskom gradu Aržele-sir-mer.

Puđdemonova separatistčka partija Zajedno za Kataloniju organizovala je autobuski prevoz do grada Aržele su mer, koji se nalazi u Francuskoj, oko 26 kilometara severno od granice sa severnom španskom pokrajinom.

Uzvikujući "Nezavisnost" i držeći separatističke zastave, nekoliko desetina simpatizera prešlo je granicu u autobusu na kojem se nalazi Puđdemonov lik i moto ''Kataloniji treba vođstvo“.

Između šest i 14 autobusa dnevno odlazi iz Katalonije za Aržele, prema tvrdnjama potparola stranke.Ankete pokazuju da se Puđdemon nalazi na drugom mestu po podršci u pokrajini, iza vladajuće španske Socijalističke partije premijera Pedra Sančeza, koja se protivi katalonskoj nezavisnosti.

Puđdemon je rekao da će obnoviti pokret za nezavisnost Katalonije ako ponovo osvoji mandat.

Ukoliko ne postane predsednik Katalonije, on je upozorio da postoji mogućnost da će povući podršku španskoj nacionalnoj vladi ako oceni da je novo katalonsko vođstvo neprihvatljivo.

Puđdemon se suočava s mogućim hapšenjem u Španiji zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti zbog uloge u katalonskom referendumu o nezavisnosti 2017, koji je Madrid zabranio.

Nakon neuspešnog referenduma, bivši katalonski lider je pobegao u Belgiju, a trenutno boravi u Francuskoj, prenosi Rojters.

On poriče optužbe, tvrdeći da su njegovi potezi bili zakoniti.

Puđdemon planira da se uskoro vrati u Španiju zahvaljujući spornom zakonu o amnestiji kojim se briše policijska evidencija katalonskih separatisa, a koji je predložila nacionalna vlada nakon što su katalonske partije podržale Sančeza da formira saziv prošle godine.

Očekuje se da će parlament odobriti predlog zakona o amnestiji i stupiti na snagu krajem maja ili početkom juna, potencijalno se podudarajući sa formiranjem sledeće katalonske vlade.