21. jun 2023 08:31

Direktorka OŠ "Skadarlija": Testovi se do početka ispita nalaze u sefu, bezbednost škole proverena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktorka OŠ "Skadarlija": Testovi se do početka ispita nalaze u sefu, bezbednost škole proverena

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Polaganje male mature za učenike osmog razreda počinje danas polaganjem testa iz srpskog, odnosnog maternjeg jezika u 9 časova.

Iz Osnovne škole “Skadarlija” ističu da su testovi dostavljeni, zapečaćeni i drže se u sefu, škola je pregledana od strane nadležnih instutucija i sve je spremno za polaganje završnog ispita.

 

"Sve je spremno za polaganje završnog ispita naših malih maturanata. Testovi su dostavljeni, u školi su - nalaze se u sefu. Što se organizacije tiče i bezbednosti učenika, što nam je najvažnije u ovom trenutku, škola je pregledana od nadležnih institucija i školska policajka je prisutna sve vreme ispred škole. Postoji samo jedan ulaz koji je otvoren i u tom smislu nema nekih nepredviđenih okolnosti”, rekla je za Tanjug Mirjana Sloboda, direktorka OŠ “Skadarlija”.

Kako je navela, učenici su prema uputstvu došli u školu u osam sati, sa njihovim razrednim starešinama do 8 i 15 pregledane su đačke knjižice - da li svi imaju nalepnice, sliku u đačkoj knjižici i u dogovoru sa odeljenskim starešinama do pola devet se smeštaju u prostoriju u kojoj polažu završni ispit.

"U našoj školi 60 osmaka polaže ispit u svečanoj, odnosno fiskulturnoj sali škole, dežura šet nastavnika i jedan supervizor. Dovoljno je prostora, prostorija je provetrena, tu je i osveženje i trudimo se da imaju jednu prijatnu atmosferu za polaganje i kako bi što bolje odgovorili na zadatke”, rekla je Sloboda.

"Učenici ne donose ništa osim đačke knjižice, hemijske olovke, vode i neke čokoladice. Mobilni telefoni se ostavljaju ispred učionice, na stolu, a tu takođe dežura osoblje škole”, rekla je Sloboda.

Usled nepredviđenih okolnosti, kako je kazala, može da se desi da neko zakasni na polaganje, toleriše se 10 do 20 minuta, direktor škole može to da odobri, ali to se ne dešava.

U toj situaciji dete može da pristupi polaganju, ali polaže do 11 sati, kao i ostali, rekla je Sloboda.

"Učenici su spremni. Mi smo pre dva meseca imali probni završni ispit, takođe tada smo u skladu sa uputstvom uradili isto ono što ćemo raditi danas, oni su celokupunu proceduru prošli i sve im je poznato”, rekla je Sloboda.

"Ono na čemu mi insistriramo je da ih relaksiramo, da danas budu opušteni, da ne žure, da pažljivo pročitaju zadatke. Savet je da ostanu puna dva sata, a po pravilniku prvih 45 minuta ne mogu da izađu sa testa i poslednjih 15 minuta. Stpljivo, pažljivo, lagano i bez nervoze”, rekla je Sloboda.

"Prvi rezultati najkasnije se očekuju u nedelju, 25. juna do 8 ujutru. To je već dan kada roditelji mogu da podnesu prigovore putem portala Moja srednja škola, a sutradan će biti dostupno i u školi, a konačni rezultati stižu 28. juna”, navela je Sloboda.