20. novembar 2024 17:11
Stevan Rajt: Beograd u petak centar vinske industrije na svetskoj sceni
podeli vest
BEOGRAD - Treći međunarodni sajm vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održaće se od 22. do 24. novembra na Beogradskom sajmu, a direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajt izjavio je večeras da su pripreme za sajam u samoj završnici, kao i da je zainteresovanost vinskih trgovaca i stručnjaka iz celog sveta na veoma visokom nivou.
"Očekujemo 380 profesionalnih kupaca u petak, kada će Beograd biti centar vinske industrija na svetskoj sceni", rekao je Rajt za Tanjug.
Pripreme sajma, kako kaže, trajale su godinu dana, a danas je organizovana generalna proba celokupnog događaja.
Ovogodišnji sajam će, prema njegovim rečima, imati potpuno drugačiju scenografiju od prethodnog, ali i raznovrsniju ponudu vina i hrane, uključujući i veći izbor rakije.
"Na prvom sajamu 'Vinska vizija Otvorenog Balkana" učestvovalo je 350 izlagača iz 22 države. Prošle godine na ovom sajmu bilo je blizu 600 izlagača iz 29 država. Ove godine imaćemo gotovo 700 izlagača iz 38 država", naveo je on.
Izlagači dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Australije, Holandije, Južne Afrike, Libana, Meksika, Portugalije, Švajcarske, Tunisa, Ugande, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja.
Među učesnicima će biti predsednik Instituta "Master of Wine" u Londonu Rod Smit MW, a njegove kolege Kerolajn Gilbi MW, Pasi Ketolainen MW, Kristofer Bur MW, Elizabet Gabej MW, Alison Fleming MW i Ivan Barbić MW učestvovaće u radu međunarodnog žirija koji će ocenjivati balkanska vina na takmičenju "Vinski trofej Otvorenog Balkana", koje je do danas izraslo u jedno od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi.
U okviru trećeg izdanja ovog nadmetanja, 25 renomiranih vinskih sudija na čelu sa čuvenom Kerolajn Gilbi MW oceniće više od 900 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a najbolji među njima biće ovenčani peharima i medaljama.
Domaći i međunarodni vinski stručnjaci održaće i niz atraktivnih stručnih predavanja, radionica i vođenih degustacija, među kojima su posebno atraktivne one posvećene vinima od autohtonih sorti.
Na predavanjima će se govoriti i o teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, a biće prostora i za priče o velikim vinima i poznatim regionima sveta - od Francuske i Italije, pa sve do Kalifornije.
Istovremeno, na pratećem događaju "Vizija hrane Otvorenog Balkana (Food Vision)", okupiće se lideri prehrambene industrije i kulinarstva.
Posetioci će moći da prisustvuju takmičenjima mladih kuvara i kuvarskih timova, kao i brojnim radionicama i predavanjima.
U "Gastro Teatru" predstaviće se najbolji restorani i hoteli iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će pripremati set menije iz tri sleda u kombinaciji sa vinima po odabiru najboljih somelijera iz Srbije.
Centralno mesto sajma i ove godine biće u hali 3 Beogradskog sajma, gde će mesto zauzeti zajednički štand tri nacionalne turističke organizacije zemalja Otvorenog Balkana, na kome će zajedno predstaviti turističku ponudu i kulturno nasleđe sve tri zemlje.
Prvi dan sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" biće otvoren samo za predstavnike medija i profesionalne posetioce sa pozivnicama, a 23. i 24. novembra za sve ostale sa ulaznicama.
Manifestacija "Vizija hrane Otvorenog Balkana (Food Vision)" za sve posetioce biće otvorena 22. novembra od 10 časova.
Cena dnevne ulaznice je 1.000 dinara, grupna ulaznica za 20 i više posetilaca košta 700 dinara po osobi, a porodična 1.600 dinara, dok se parking za automobile naplaćuje 200 dinara po satu.
Ovogodišnja Vinska vizija Otvorenog Balkana "Preplet ukusa" održava se u halama 1, 1A, 2, 3, 4 i 5.