29. jun 2023 13:33

Tradicionalna manifestacija "Savske vatre 2023" održava se prvog jula na obali Save

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tradicionalna manifestacija "Savske vatre 2023" održava se prvog jula na obali Save

Foto: TANJUG/J. Savić, ilustracija

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija "Savske vatre 2023" pod sloganom "Siđi do reke", održaće se 1. jula na obali Save, na potezu kod restorana Nostalgija centra Šest topola, najavila je Turistička organizacija Beograda, koja je ovu manifestaciju prepoznala kao veoma značajnu za unapređjenje turističke ponude Beograda.

Ferijalni savez Srbije, Sportsko-ribolovačko društvo Senjak i suorganizator Savez pronalazača Srbije i verni donatori i sponzori su glavni "krivci" što se svake prve subote u julu pale savske vatre i okupljaju Beograđani i njihovi gosti na obali reke.

Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, manifestacija koja se održava od 11.00 do 18.00 časova na obali reke Save, u neposrednoj blizini Beogradskog sajma, biće posvećena reci Savi, ribi, ekologiji, sportu, kulturi, zabavi, prijateljstvu i dobrom raspoloženju,

Manifestacija oživljava prostor Savskog keja na teritoriji gradske opštine Savski venac, koja kroz dešavanja pored vode, a i u vodi, omogućava da se širi radost, dobre vibracije i prijateljstvo među ljudima, a sve to pod sloganom "Siđi do reke“.

Ekologija je, kao i svih ovih godina, najvažniji segment manifestacije: sticanje navika u očuvanju prirode, posebno reka i njihovih obala, a 24. po redu manifestacija, posvećena je ribolovcima i majstorima u pripremanju riblje čorbe, uz bogat kulturno-umetnički program, pesmu i igru KUD-ova, glumaca i pevača, ali i uz tradicionalno ferijalno "Plavo veče".

Biće mnogo mogućnosti za odmeravanje snage, veštine i snalažljivosti u Šumarskom višeboju koje već tradicionalno organizuju Srbijašume.

Savske vatre ne mogu da se zamisle bez zanimljivih igara koje stvaraju atmosferu radosti i zadovoljstva. Ribolovačko društvo Senjak organizuje zajedničko pecanje na obali Save za mališane pod sloganom "Udicom protiv droge", pribor za pecanje biće obezbeđen, a moćiće i lični, saopštila je Turistička organizacija Beograda.