21. jul 2023 15:43

Položeni venci na spomen-obeležje braniocima Beograda od Turaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Položeni venci na spomen-obeležje braniocima Beograda od Turaka

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Član Gradskog veća Vuk Mirčetić i ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Mađar položili su danas vence na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda pod komandom Janoša Hunjadija izvojevali veliku pobedu nad turskom vojskom.

Mirčetić je tom prilikom istakao da bitka kod Beograda 1456. godine predstavlja ključni trenutak u istoriji Balkana.

"U ovom istorijskom sukobu, na čelu odbrane Beograda stao je Janoš Hunjadi, poznat i kao Sibinjanin Janko, važan simbol prijateljstva i povezanosti srpskog i mađarskog naroda. Dok danas na Kalemegdanu polažemo vence i odajemo počast, sećamo se pobede nad otomanskom vojskom na Kalemegdanu kod Sahat kule, nakon čega je Beograd dobio epitet 'bedem hrišćanstva'", poručio je Mirčetić.

On je naglasio da danas sa ponosom negujemo viševekovno prijateljstvo Srbije i Mađarske, i dodao da upravo događaji u istoriji treba da nam budu podsetnik na to da su nam danas prijateljstva, mir i stabilnost potrebniji nego ikad.

Ambasador Jožef Mađar istakao je da je prijateljstvo između dve države i dva naroda veoma snažno.

"Sama činjenica da danas stojimo na ovom mestu gde se odigrala istorijska bitka veoma značajna za Beograd daje nadu da će se dobri odnosi između dve države i naroda nastaviti još više i u budućnosti", rekao je Mađar.

Polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i udruženja građana.