14. decembar 2023 15:04

ABS započela edukaciju zdravstvenih radnika za upotrebu dečijih auto-sedišta

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABS započela edukaciju zdravstvenih radnika za upotrebu dečijih auto-sedišta

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) započela je, u Domu zdravlja Zemun, ciklus edukacija zdravstvenih radnika u lokalnim samoupravama na temu pravilne upotrebe dečijih auto-sedišta, a v.d. direktora ABS Branko Stamatović je danas istakao da je ideja ove akcije da se kroz razgovor edukuju lekari, na koji način se pravilno prevoze deca u automobilu.

"Smatramo da su patronažne službe, pedijatrijske službe te koje su u prvom kontaktu sa roditeljima nakon iznošenja deteta iz porodilišta i imaju najveći autoritet zbog toga. Iz tog razloga mi organizujemo akreditovane seminare kako bismo lekarima ispričali šta su to problemi, na koji način treba da se deca bezbedno prevoze u automobilu", rekao je Stamatović za Tanjug.

Ukazao je da je upotreba dečijih auto-sedišta 2013. godine bila na 18 odsto, dok ih danas koristi 61 odsto roditelja.

"To nije dovoljno kako bi ta deca u slučaju saobraćajne nezgode bila bezbedna, neophodno je da radimo još više. Ono što je dobro jeste da svake godine delimo određeni broj auto-sedišta besplatno, ove godine smo preko 15.000 dečijih auto-sedišta podelili besplatno roditeljima u saradnji sa lokalnim samoupravama", naveo je Stamatović.

Stamatović je istakao da će ABS nastaviti da razgovara sa roditeljima i da im ukazuje na greške koje prave prilikom upotrebe dečijih autosedišta.

"Agencija je izradila i priručnik i video upustva za roditelje kako bismo na bolji i efikasniji način njima objasnili da brinu o svojoj deci kada su u automobilu. Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja Republike Srbije ima za cilj da od 2030. godine nijedno dete ne strada u saobraćajnim nezgodama", naglasio je Stamatović.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Ivan Ivanović rekao je da je obučavanje zdravsvenih radnika u vezi bezbednosti saobraćaja najmlađih učesnika u saobraćaju važna tema.

"Ovo je jedan jako dobar primer kako jedna multidisciplinarna akcija može da bude sprovedena od strane partnera ABS, Doma zdravlja Zemun i Instituta za javno zdravlje Batut gde pokušavamo da podignemo svest stanovništva o značaju i bezbednosti u saobraćaju, a sa druge strane da podignemo svest zdravstvenih radnika da dođemo u poziciju da kažemo da naša deca nisu ugrožena u saobraćaju", naveo je Ivanović.

V.d. direktora Doma zdravlja Zemun Dražena Babić ukazala je da je će ovaj dom zdravlja i u budućnosti nastaviti edukaciju lekara kako bi se poboljšala bezbednost dece u saobraćaju.

Plan Agencija za bezbednost saobraćaja je da se u narednom periodu realizuju edukacije za više od 1500 zdravstvenih radnika i učenika završnih razreda srednjih medicinskih škola u Republici Srbiji.