21. decembar 2023 08:51

Nastavlja se akcija "Zeleni Novi Beograd"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nastavlja se akcija "Zeleni Novi Beograd"

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gradska opština Novi Beograd, u sklopu akcije "Zeleni Novi Beograd", danas nastavlja akciju ozelenjavanja i oplemenjivanja životnog i radnog prostora, sadnjom još 19 novih školovanih sadnica.

"Akcija 'Zeleni Novi Beograd' je zvanično počela početkom meseca sadnjom 10 odraslih lipa u Bulevaru Nikole Tesle, u blizini raskrsnice sa Ulicom Ušće. Danas nastavljamo akciju i sadnju 19 novih, takozvanih školovanih sadnica", rekao je za Tanjug Bojan Bovan, predsednik GO Novi Beograd.

 

On je podsetio da je u prvoj fazi akcije odabrano 17 lokacija za popunjavanje praznog prostora u drvoredima pored više novobeogradskih bulevara gde se i emituje najviše ugljen dioskida iz automobila.

"Naša opština je uputila pozive kompanijama, ustanovama, malim i velikim preduzetnicima, kao i građanima Novog Beograda, ali i svima koji posećuju parkove na Novom Beogradu, da doniraju sredstva i daju prdloge gde bi voleli da vide više drveća. U tu svrhu otvoren je i namenski račun", rekao je Bovan.

Prema njegovim rečima, time se želi smanjiti sve veće zagađenje vazduha, sačuvati zelenilo koje već postoji i zasaditi veliki broj novih stabala u drvoredima i novobeogradskim parkovima.

"Akcija se sprovodi u saradnji sa JKP „Zelenilo - Beograd“ koje bira sadnice shodno lokacima na kojima se sade i preuzima brigu o njihovom negovanju", rekao je Bovan.

 

Mirjana Obućinski, iz Javno komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd", kaže da je u Bulevaru Nikole Tesle u pitanju drvored lipa i sa prvim danima proleća videćemo i krošnje.

"Mi smo zahvalni Gradskoj opštini Novi Beograd što je prepoznala koliko je sadnja stabala značajna u našem gradu i to su pluća našeg grada", rekla je ona za Tanjug.

"Građani i preduzeća koja žele finansijski pomognu ili daju predloge za ozelenjavanje svog neposrednog okruženja, sve informacije mogu da dobiju na sajtu www.zeleninovibeograd.rs", rekla je Mirjana Obućinski.