1. mart 2024 11:25

Šapić: Odluka o Beogradu do 3. marta, rok ističe u podne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Odluka o Beogradu do 3. marta, rok ističe u podne

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će konstitutivna sednica Skupštine grada biti održana u nedelju, 3. marta, do 12. sati, kada ističe zakonski rok, a da će do tada koalicija "Beograd ne sme da stane" zauzeti konačan stav i obavestiti javnost šta su odlučili.

On je pre početka sednice rekao da će je predsedavajući Toma Fila odložiti za 3. mart, jer se u međuvremenu dosta toga promenilo i da će za dva dana imati konačan i zajednički stav, i staviti sve na sto.

 

"Kada smo 19. februara prvu zakazanu sednicu Skupštine odložili, zbog specifičnosti situacije i ovog momenta i dešavanja na političkoj sceni u Beogradu i odlučili da formiramo tu vrstu legitimiteta, ali i da sačekamo da vidimo da li ćemo to uspeti, pre svega s gospodinom (Branimirom) Nestorovićem, koga smo smatrali legitimnim i kredibilnim, iz prostor razloga, jer su tada svi njegovi saborci iz pokreta stajali uz njega", rekao je Šapić.

On je rekao da će Fila zakazati sednicu Skupštine grada 3. marta do 12 sati kada ističe rok.

"Mi ćemo svakako do te nedelje zauzeti naš konačan stav i obavestiti javnost šta smo odlučili", poručio je Šapić.

Rekao da je očigledno da je poslednji izveštaj ODIHR-a iziritirao deo opozicije, i očigledno da neće da se pomire sa nekim stvarima, kao i da su spremni na daleko ozbiljnije konsekvence.

 

"Mi to moramo da sprečimo. Ne smemo da dozvolimo urušavanje države i ustavno - pravnog poretka, rušenje na ulicama, jer ako budemo to tek tako dozvolili, prihvatili njihov standard da svako posle svakih izbora ko je nezadovoljan ide na ulicu i da se tuče, obračunava na taj način, ulazimo u anarhističko društvo i onda nam nema spasa", rekao je Šapić. 

On je poručio da će uraditi sve da i Beograđani i svi građani ove zemlje budu spokojni.

 

"I u skladu sa tim ćemo doneti odluku u naredna dva dana, a kakva god ona bude bila, nakon toga svakako nećemo dozvoliti, ili ćem barem učiniti sve, ti scenariji koji se najavljuju rasturanja, uništavanja, sprečavanja zaista su nedopustivi", rekao je Šapić.

Šapić je naveo da je sa nosiocem liste "Mi glas iz naroda" za Beograd Aleksandrom Jerkovićem razgovarao i da su praktično došli do konačnog dogovora, ali su to zaustavili iz razloga jer su, kako je rekao, uvažili volju pokreta "Mi-Glas iz naroda" da je Nestorovićev stav o ne ulaženju u koalicije i njihov stav, tako da ne bi bilo legitimiteta.

"Jer smo se odlučili da zauzmemo taj stav i da čoveka koga su oni sami proglasili jedinim kredibilnim (Nestorovića) i mi to prihvatimo, iako verovatno on jeste zaslužan za najveći broj glasova koje je ta grupa dobila", naveo je Šapić. 

Dodao je da se u međuvremenu raspao taj pokret, pa su oni koji su do juče njega (Nestorovića) smatrali jedinim kredibilnim i legitimnim počeli da ga optužuju.

"Iz tog razloga su se neki ljudi koji odlučuju i kod nas (u SNS) došli u situaciju da preispitaju svoje stavove o tome da li je gospodin Nestorović jedini legitiman, kad ga više ni oni (u Pokretu) ne smatraju legitimnim. I čuli ste juče premijerku Anu Brnabić da ona smatra da treba da se napravi današnja većina koju smo i tada rekli da imamo. Pre svega s gospodinom Jerkovićem i još jednom pripadnicom njegovog pokreta i da time završimo ovu agoniju koja očigledno dobija daleko veće razmere", naveo je Šapić. 

 

Dodao je da je ostao pri starom stavu, ne zato što ovaj smatra manje ispravnim, već ukoliko su prihvatili stav da je Nestorović jedini legitiman, Šapić je za to da se ostane pri njemu, bez obzira što su mu oni oduzeli sav kredibilitet i legitimitet u ovih desetak dana. 

"Ali ponavljam da ne smatram da je nelegitimno jer je tako funkcionisala srpska politička scena preko 20 godina i oni koji su nas optužili za nemanje legitimiteta su uradili daleko, daleko gore stvari. I ne mislim da je loše, da je nemoralno, nelegitimno ili kako god da sklopite većinu sa ljudima koji žele da podrže vašu politiku javno. Jerković je na to bio spreman kao neko ko je bio nosilac te liste (gradske). Zbog svega toga smo odlučili da pomerimo (sednicu) i da dobijemo još dva dana da bi zauzeli zajednički stav", zaključio je Šapić.