15. jun 2024 14:22

Udruženje "Stara Raška" organizovalo dobrovoljno davanje krvi u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Udruženje "Stara Raška" organizovalo dobrovoljno davanje krvi u Beogradu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Humanitarna organizacija "Stara Raška" organizovala je danas akciju prikupljanja krvi pod sloganom "Humanost nema naciju", u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi, tokom koje će do 17 časova dobrovoljni davaoci iz Raške oblasti i Beograda biti u prilici da daju krv.

Predstavnica za medije Instituta za transfuziju krvi Mirjana Knežević kaže za Tanjug da je Institut zahvalan organizaciji "Stara Raška" na inicijativi, dodajući da su tokom dana dolazili davaoci iz različitih delova Srbije kako bi podržali zdravstveni sistem i pomogli u lečenju svi pacijenata kojima je krv jedini lek.

"Znamo da je Beograd glavni grad, najveći grad gde se leči najveći broj pacijenata iz cele zemlje. Odziv je do sada jako dobar i mi verujemo da će tako ostati do kraja akcije, te da će još mnogo njih dati krv", kaže Knežević.

Govoreći o zalihama, istakla je da je leto period kada su rezerve krvi uglavnom smanjene, kao i da se to naročito odnosi na negativne krvne grupe, jer samo 15 odsto populacije ima te krvne grupe.

"Upućujem poziv svima da tokom leta, bez obzira na krvnu grupu, daju krv i pomognu da ovo leto prođe bez deficita", rekla je Knežević.

Doktorka Zaga Popadić ispred udruženja "Stara Raška" kaže za Tanjug da je izuzetno zadovoljna odzivom, budući da su u Beograd došli dobrovoljni davaoci krvi iz Prijepolja, Tutina, Novog Pazara, Sjenice, Nove Varoši, Požege.

"Ovo je zaista impozantna akcija čiji je slogan 'Humanost nema naciju'. Danas očekujemo preko 100 davalaca krvi, što je impresivno za naš region. Ovo je poklon Beogradu, poklon za naše teško obolele pacijente", kaže Popadić.

Dodala je da ova akcija može da posluži kao primer i drugim gradovima, da motiviše sve da se priključe ideji.

Istakla je da nema humanije akcije od davanja krvi i da je organizacija koju predstavlja već 25 godina usmerena na sprovođenje humanitarnih akcija i pomoć onima kojima je neophodna, pozivajući i vladin i nevladin sektor da se u budućem periodu svi zajedno uključe u akciju.

Predsednik Skupštine humanitarne organizacije "Stara Raška" Zoran Pešović kaže za Tanjug da se ta organizacija u proteklih 25 godina bavi humanitanrim radom za područje Raške oblasti, dok konkretna akcija davanja krvi ima poseban značaj jer se bavi podrškom ljudima kojima je neophodna i čiji su životi ugroženi.

"Akcija daje šansu za izlečenje i prevazilaženje svih tih problema, a planirano je da se u septembru nastavi u gradovima Raške oblasti - u Piboju, Prijepolju, Tutinu, Novom Pazaru, Novoj Varoši i Sjenici.

Dodaje da će se sa sličnim akcijama nastaviti i u narednom periodu, imajući u vidu odziv i interesovanje građana da se priključe i daju svoj doprinos.

"Velika je potreba za dobrovoljnim davaocima krvi i mislim da ovo može da bude dobar primer, ne samo za druge gradove i opštine Srbije, nego i za druge organizacije koje se bave i humanitarnim radom i promocijom zavičajnih vrednosti", naglašava Pešović.

Dodao je da su današnju akciju podržale i zavičajne organizacije, poput udruženja Pribojaca, Prijepoljaca, Novovarošana i Sjeničana.

Član Opštinskog veća opštine Prijepolje Sanel Dizdarević kaže za Tanjug da su akcije ovog tipa izuzetno bitne i da se opština rado priključila današnjoj akciji.

"Mi smo prihvatili poziv da dođemo u Beograd i dali primer ostalim opštinama da se uključe u dobrovoljno davanje krvi i pomognu, jer naše malo može nekome puno da znači", zaključio je Dizdarević.

Pomoćnik predsednika opštine Prijepolje Dino Bašović koji je dobrovoljno dao krv kaže za Tanjug da je tim u Institutu za transfuziju krvi izrazito profesionalan.

Uputio je apel svim opštinama u Srbiji da slede primer opštine Prijepolje i dođu u Beograd da daju krv, budući da se u njemu leče pacijenti iz cele Srbije.

"Ovo samo potvrđuje koliko Republika Srbija daje značaj humanosti i naravno da smo se kao opština odazvali ovakvom pozivu i svojim primerom potvrdili taj dobrovoljni čin jer, kao što kaže doktorka Zaga - humanost nema naciju", zaključio je Bašić.

Humanitarna organizacija "Stara Raška" pomaže Rašku oblast, odnosno opštine Priboj, Prijepolje, Novu Varoš, Sjenicu, Novi Pazar i Tutin, sprovodeći akcije koje su usmerene ka mladima, ka ugroženim kategorijama i ka svima kojima je potrebna pomoć, a za mnoge od njih je dobila priznanja najvišeg značaja.