10. jul 2024 11:06

Pavlović: Ove sezone proširen piknik prostor na Adi Ciganliji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pavlović: Ove sezone proširen piknik prostor na Adi Ciganliji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Portparolka JP "Ada Ciganlija" Maja Pavlović izjavila je danas da je ove sezone piknik prostor na Adi Ciganliji proširen i potpuno infrastrukturno opremljen, kako bi posetioci mogli da ga koriste.

"Mi se trudimo svake godine da upotpunimo nove sadržaje ili da postojeće adaptiramo, renoviramo i sredimo za novu sezonu. Ono što je ove godine novo, to je novi piknik prostor, koji je i najomiljenije mesto, pored samog kupališta, za sve naše posetioce", rekla je Pavlović za Tanjug.

Ona je podsetila da je to jedino mesto gde posetioci mogu da zapale roštilj na Adi, pa su se iz uprave potrudili da taj prostor prošire i urede, kako bi, kako kaže Pavlović, Beograđani mogli da provedu jedan lep dan u prirodi.

"Svi postojeći sadržaji, u vidu sportskih terena i svih sportova na vodi, potpuno su adaptirani i sređeni za narednu sezonu. Posetiocima je trenutno možda i najzanimljivije skijanje na vodi, grad na vodi, koji je veoma interesantan, koji mogu da posete i mlađi i nešto stariji. Gumeni park na vodi, nešto poput igara bez granica. I pedaline, koje su svake godine interesantne i popularne na Savskom jezeru", rekla je Pavlović.

Ona je najavila da će sezona kupanja trajati najverovatnije do sredine septembra i da će blagovremeno obavestiti posetioce i navevši da je datum koji je svake godine aktuelan između 10. i 15. septembra.

"Ono što je bitno je da napomenemo, da svakog dana od 10:30 do 18:30 spasilačke službe dežuraju na svojim kulama i u broju od 45 do 60 spasilaca, u zavisnosti i od posećenosti i od doba dana. Oni su tu da upozoravaju naše posetioce i ove koji nisu savesni, koji preplivavaju Savsko jezero, koji se kupaju u zonama koje nisu obeležene za kupanje, ali i da motre na sve one koji pravilno koriste i pravilno se ponašaju, jer i ovo kupalište na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji, ima neka pravila ponašanja i oni su tu da upozore na sva ta pravila", rekla je Pavlović.

Ona je apelovala da se svi kupači rashlade pre nego što ulaze u vodu i da ne ulaze pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i da roditelji sa malom decom ne usmeravaju svoju decu na bazen za neplivače.

Kada je u pitanju posećenost kupališta, ona navodi da svake godine prosek dnevne posete Adi Ciganliji u toku radne nedelje iznosi između 50 i 70 hiljada posetilaca, dok vikendom taj broj dostigne i 300 hiljada za period od dva dana, subotu i nedelju.

"Ako izvučemo neki prosek, velika nam je posećenost u ovom letnjem periodu, bude i sezona godišnjih odmora kada to možda bude malo manje, ali onaj sam početak sezone i sada - trenutno je dosta velika gužva", rekla je Pavlović.

Ukoliko građani imaju neki problem, Pavlović podseća da, pored spasilačke službe na Adi Ciganliji dežuraju i dve dežurne ekipe hitne pomoći, koje rade u radno vreme kupališta i koje u tom periodu mogu posetiocima da pruže pomoć, ukoliko im je potrebno.

"Takoše, naša dežurna služba obezbeđenja koja 24 časa dežura na Adi i njihov kontakt telefon se nalazi na našem sajtu, ukoliko naši posetioci imaju bilo kakav problem. A oni su ti koji svakako upozoravaju van radnog vremena kupališta na sve one koji ulaze u Savsko jezero i nepravilno se ponašaju i nepoštuju pravila na kupanju. Takođe, komunalna milicija je tu, koja nam pruža podršku u komunalnim pitanjima i to su neke službe koje vredno rade i tokom cele godine, a ne samo u vreme kupališne sezone", zaključila je Pavlović.