19. jul 2023 13:57

Irena Vujović: Regionalnoj sanitarnoj deponiji u Ubu priključiće se još četiri opštine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Regionalnoj sanitarnoj deponiji u Ubu priključiće se još četiri opštine

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas za Tanjug da će pored 11 opština, koje će gravitirati u regionalnoj sanitarnoj deponiji u selu Kalenić u opštini Ub, ugovor uskoro biti potpisan sa još četiri opštine - Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

Kada je reč o ugovoru o izgradnji regionalnog centra u Ubu koji je juče potpisan, Vujović je naglasila da iza toga stoji višegodišnji rad, priprema dokumentacije, usaglašavanja svih opština između sebe i tehnologije koje će biti primenjivane.

Dodaje da je juče potpisan ugovor za početak izvođenja radova za izgradnju tog regionalnog centra, a da je završetak radova planiran za dve godine, što će značajno popraviti ekološku sliku Srbije.

"Ono što je važno, sve te ostale opštine će moći da zatvaraju svoje deponije koje su koristile poslednjih 40, 50 godina, da idemo u njihovu sanaciju i rekultivaciju, a otpad će odnositi u regionalni centar. Regionalni centar je rađen po najsavremenijim standardima, odnosno koristiće se biomehanički tretman, insistiraće se na reciklaži kako bi poštovali principe cirkularne ekonomije", objasnila je ona.

Kaže da je Evropska banka za obnovu i razvoj prepoznala napore države i odlučnost Vlade Srbije da reši ekološka pitanja i odobrila kredit od 150 miliona evra, zahvaljujući kom se država odlučila da ulaže u zelenu infrastrukturu.

"Sledeće što nas čeka jeste Pirot, odnosno regionalni centar u Pirotu, zatim Sombor, to je ono što ima najspremniju dokumentaciju, zatim Užice, Sremska Mitrovica, Nova Varoš, sve su to regionalni centri na kojima mi svakodnevno radimo. Sastajemo se sa predstavnicima opština, sa direktorima tih regionalnih preduzeća i naravno komunikacija sa bankom, sa njihovim konsultantima, što nam je izuzetno važno," navela je ministarka i dodala da je paralelno sa izgradnjom važno i zatvaranje starih nesanitarnih deponija.

Kako je objasnila, nesanitarna deponija koju su koristili gradovi ne može da se zatvori dok se ne igradi regionalni centar, a takođe i ne može da se krene u njenu sanaciju i kultivaciju, koja mnogo utiče na sredinu i zagađenje.

Isto tako, dodaje Vujović, postoje i divlje deponije i smetlišta koja treba da se očiste, što Ministarstvo podržava i daje pomoć jedinicama lokalne samouprave da njihova komunalne preduzeća to čiste. Opštine koje čiste moraju na njihovim nesanitarnim deponijama da imaju prostora kako bi očistili, ili da odlažu u regionalni centar.

"Zima je jako blizu i početak grejne sezone i zbog toga sam u stalnoj komunikaciji sa opštinama, da vidim da li su oni sproveli neophodne konkurse, javne nabavke i sve ostalo kako bi mogli da spremno dočekamo grejnu sezonu i kako bi sve ono što smo finansirali u prethodnom periodu, bilo realizovano. Upravo zamena kotlova", istakla je ona.

Kaže da je u fokusu Ministarstva sve ono što može da popravi kvalitet građana, poput škola i vrtića koji nemaju ekološki prihvatljive energente, ali i gradova koji beleže prekomerno zagađenje.

Naglasila je da je radna grupa Vlade Srbije dala preporuku, koja je obavezujuća, za sve javne ustanove da u naredna 24 meseca izrade projekte za zamenu kotlova, kako bi se kroz projekat videlo koji je adekvatan energent za tu ustanovu.

"Naš cilj za ovu godinu je je 9 odsto teritorije zaštićenih područja, jer zaštititi neko područje zahteva mnogo rada i mi smo u poslednjih nekoliko meseci zaštitili dolinu Pčinje i proširili rezervat Uvac, takođe spomenike prirode u Trgovištu i Kučevu, a ono o čemu se najviše priča je zaštita planine Cer," rekla je ministarka Vujović.