10. avgust 2023 13:03

NIS: Primenjena nova tehnologija koja skraćuje vreme izrade naftnih bušotina

Izvor: TANJUG

podeli vest

NIS: Primenjena nova tehnologija koja skraćuje vreme izrade naftnih bušotina

Foto: TANJUG/NIS

BEOGRAD - Primena nove tehnologija (ECO digitalne platforme) u procesu monitoringa i kontrole izrade bušotina omogućava potpunu automatizaciju procesa daljinskog praćenja i kontrole izrade bušotina i skratiće vreme iskopavanja za oko pet odsto, saopštila je danas kompanija NIS.

Oni navode da nastavljaju sa sprovođenjem procesa digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja, a da ECO digitalna platforma daje punu kontrolu nad procesom izrade bušotine.

"To omogućava primenu mera optimizacije procesa bušenja. Konkretno, primenjene mere optimizacije rezultirale su skraćenjem vremena izrade bušotine za oko pet odsto, a sve bušotine su završene uspešno", navode iz kompanije.

Direktor Departmana za bušenje i bušotinske radove Uroš Kokotović smatra da je ECO digitalna platforma donela je potpuno nov pristup i promenu koncepta monitoringa procesa izrade bušotine.

"Sistem prediktivne analitike praćen 'smart alarm' sistemom je ono što pravi ključnu razliku u odnosu na konvencionalni pristup kontrole bušenja. Osim toga, ovaj softver omogućava bržu i pouzdaniju analizu, pri čemu je prostor za ljudsku grešku znatno smanjen. Generalno, proces rada je bitno pojednostavljen, a manuelni pristup analitici zamenjen je automatskim", naveo je on.

NIS je proces digitalizacije i automatizacije izrade bušotina započeo još 2019. godine realizacijom projekta "Online Drilling", a sada je postojeći sistem monitoringa unapređen implementacijom ECO digitalne platforme.

Ovaj projekat kompanije NIS biće predstavljen na ADIPEC forumu (Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference) od 2. do 5. oktobra 2023. godine.