5. decembar 2023 13:34

Protest protiv kompanije Tesle u Švedskoj se proširio na Dansku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Protest protiv kompanije Tesle u Švedskoj se proširio na Dansku

Foto: AP Photo, File/Noah Berger

STOKHOLM/ KOPENHAGEN - Najveći danski radnički sindikat 3F saopštio je danas da njegovi lučki radnici i vozači više neće prevoziti Teslina vozila u Švedsku da bi tako podržali štrajk švedskog sindikata IF Metal koji od firme Tesla traži kolektivni ugovor.

"IF Metal i švedski radnici trenutno vode neverovatno važnu bitku. Kada zatraže našu podršku, naravno da će je dobiti", rekao je šef sindikata 3F za transport Jan Viladsen, prenosi Fajnenšl tajms (FT).

Protest oko 130 mehaničara koji u Švedskoj servisiraju Tesline automobile su već podržali i švedski lučki i poštanski radnici, a podršku su obećali i norveški lučki radnici koji u znak protesta neće istovarivati brodove sa Teslinim vozilima.

Šefica sindikata IF Metal Mari Nilson je rekla da bi čuveni švedski ekonomski model mogao da bude dugoročno ugrožen ako bi Tesli bilo dozvoljeno da odustane od kolektivnog ugovora.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask smatra da je štrajk u Švedskoj "bezuman" i ponovio da mu se ne sviđa ideja da sindikati budu uključeni u pregovore.