5. decembar 2023 14:36

U Privrednoj komori Srbije dodeljene nagrade uspešnim liderima i društveno odgovornim kompanijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Privrednoj komori Srbije dodeljene nagrade uspešnim liderima i društveno odgovornim kompanijama

Foto: Privredna komora Srbije

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas su uručene godišnje nagrade najboljim i najuspešnijim poslovnim liderima i kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh, kao i nagrade "Prijatelj porodice 2023" koju dobijaju kompanije koje su na najbolji način uskladile rad i roditeljstvo, odnosno poslovne i porodične obaveze svojih zaposlenih.

Nagrade su uručili predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

"Biti među najuspešnijim privrednim društvima u Srbiji za nas predstavlja veliko i značajno priznanje koje pokazuje da su naš rad i poslovni rezultati, ali i standardi i principi održivog zelenog rudarstva koje smo uspostavili ostali zapaženi u poslovnoj zajednici", rekao je zamenik direktora kompanije "Srbija Zijin majning" Gan Jongan, dobirnik godišnje nagrade PKS.

On je istakao da je ta kompanija za samo dve godine rada prvog zelenog rudnika u Srbiji "Čukaru Peki", postigla izvanredne proizvodne rezultate i postala najznačajniji srpski izvoznik.

"Izgradnjom najsavremenijih postrojenja, upotrebom najmodernijih tehnologija i metoda u postupku eksploatacije i prerade rude i opreme poslednje generacije, a pre svega primenom najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, kao i bezbednosti i izvrsnosti u radu, postavili smo osnove novog, modernog zelenog rudarstva u Srbiji, na što smo posebno ponosni", rekao je Jongan.

On je podsetio da je u izgradnju rudnika "Čukaru Peki" do početka decembra ove godine, uloženo blizu 920 miliona američkih dolara, a da su za izgradnju i razvoj donje zone rudnika planirane investicije od 3,81 milijardu američkih dolara.

"Osim cilja da izgradimo najmoderniji zeleni rudnik u Evropi, koji će upravo na osnovu tehnoloških dostignuća i postavljenih ekoloških i bezbednosnih standarda biti pandan prvoklasnim svetskim rudnicima, u planu je povećanje proizvodnje i dnevnih kapaciteta prerade rude, a jedan od prioriteta, osim izgradnje kompletne rudarske infrastrukture u donjem rudarskom pojasu, s obzirom na usmerenost naše kompanije na upotrebu obnovljivih izvora energije, biće izgradnja solarnih postrojenja", rekao je on.

On je istakao da 90 odsto kolektiva te kompanije čine srpski državljani.

Ratko Kerić iz Alta Pay grupe, koja je nagrađena posebnom nagradom PKS, je istakao zahvalnost što je njihova kompanija prepoznata kao institucija elektronskog novca koja je najveća u Srbiji, a s druge strane i kao lidera u obračunu platnog prometa.

"Mi smo lider u obračunu platnog prometa kako za stanovništvo, tako i za privredne subjekte na teritoriji Srbije sa najrasprostanjenijom mrežom lokacija. Imamo preko 2.700 lokacija na celoj teritoriji Srbije. Sa druge strane, nismo samo oni koji vrlo ulažu i rade na pre svega kvalitetu usluge", rekao je Kerić.

PKS je dodelila godišnje nagrade najboljim i najuspešnijim poslovnim liderima, kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh kao i posebne nagrade za doprinos privrednom i društvenom razvoju.

PKS je dodelila godišnje nagrade najboljim i najuspešnijim poslovnim liderima, kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh kao i posebne nagrade za doprinos privrednom i društvenom razvoju.

Nagrade su dobili potredsednik "MK Holdinga" Aleksandar Kostić, Boban Milošević iz firme "Milošević" iz Kruševca, Branko Ninković iz "Sani grupe" iz Šapca, Diana Gligorijević suosnivačica "Telegrupe", Dragan Marković iz "Triglav osiguranja", Dragan Tomić iz firme "Tomić auto 034" iz Kragujevca i drugi.

Nagrada za poslovni uspeh su dobili "Alumil yu industry" iz Nove Pazove, "Autoflex livnica", iz Čoke, "Raca" iz Zrenjanina, "Tehnograd inženjering" iz Kraljeva, "Froneri adriatic" iz Starih Banovaca, "HBIS group Serbia Iron and Steel" iz Beograda, "Inberg" iz Boljevaca, "Leon conditors" iz Vranja, "Serbia Zijin mining" iz Bora, i drugi.

Takođe, posebne nagrade su urečene kompaniji "Alta pay" iz Beograda i Tehnološko metaluškom fakultetu univerziteta u Beogradu.

Priznanje "Prijatelj porodice 2023" u kategoriji velika privredna društva dobili su "Generalli osiguranje", "Banca Intesa", "Nestle Adriatic", "Koncern Bambi" i "Nelt Co d.o.o.".

U kategoriji privredna društva sa većinskim učešćem Srbije, nagrađen je Telekom Srbije.

Takođe, nagrade su uručene i u kategoriji mala i srednja privredna društva.