27. februar 2024 10:23

Marjana Davidović: Otvaranjem nove fabrike Nestle želimo na nastavimo investiranje u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marjana Davidović: Otvaranjem nove fabrike Nestle želimo na nastavimo investiranje u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Generalna direktorka Nestle za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović rekla je danas da je nakon dve godine kontinuiranog rada završena nova fabrika Nestle u Srbiji i da žele da nastave sa investiranjem u Srbiji, jer se to pokazalo kao dobar potez.

"Želimo da namirnce uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo i nakon toga izvezemo na tržište EU. Naša fabrika je ekološka, a vrednost investije je više od 80 miliona evra", rekla je ona.

Kako je istakla Davidović, ovo ne bi bilo moguće bez podrške zaposlenih, stručnih timova, Ministarstva poljoprivrede, Vlade Srbije i velikog broja partnera.

"Naša fabrika je počela izgradnju pre nešto više od dve godine, više od 2.000 zaposlenih radilo je na izgradnji fabrike, bez njihovog angažovanja ne bi imali zgradu od 18.000 kvadratnih metara opremljenu sa najnovijom tehnologijom za proizvodnju za tržište EU", dodala je ona.

Istakla je da postojeća fabrika već radi po principima da nijedan gram otpada ne završi u prirodi i da se koristi isključivo zelena energija.

Ona je dodala da žele da budu dobar primer fabrikama u Srbiji, ali i u EU.

"Ovim projektom sa 220 novih radnih mesta širićemo se i dalje i nastaviti da investiramo u Srbiju", naglasila je ona.

Direktor Kompanije Nestle za Jugoistočno evropsko tržište Aleksadro Zeneli istakao je na svečanom otvaranju da je ova fabrika važna za Surčin i da je kompanija Nestle vrlo važna za industriju Srbije.

"Ovo je je jedna važna investicija za Surčin i Nestle. Želimo da pokažemo održivost i da se povežemo sa mrežom dobavljača, da koristimo domaće dobavljače i sirovine. Da zajednički promovišemo regenerativne prakse u poljoprivredi za Nestle. Važno nam je da ne utičemo negativno na zemljište, već da ga obogaćujemo, da ravijamo ekološku svest", dodao je Zeneli.

Istakao je da je u poslednjih 18 meseci rađeno i na edukaciji zaposlenih.

"Kada pogledamo mapu, možemo da vidimo da smo u srcu Evrope i da smo dobro povezani sa partnerima za dalji razvoj", naglasio je on.

Kako je Zeneli istakao, nastaviće sa investiranjem u Srbiji i dodao da se raduje novim projektima.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid istakao je da mu je zadovljstvo što zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemo prisustvuje danas otvaranju nove Nestle fabrike.

"Sećam se pre dve godine kada sam razgovarao ovde sa ljudima i bio na završetku izgradnje prve fabrike. Želim da čestitam Nestleu na uspešnom poslovanju u Srbiji od skoro dve decenije i što zapošljava više od 1.700 ljudi", dodao je on.

Šmid je rekao da je sve veća popularnost i potražnja za ovakvim proozvodima i da je zato Nestle odlučio da baš ovde izgradi ovaj pionirski poduhvat i fabriku.

On je naglasio da se Nestle u Srbiji pozicionira visoko zbog svoje proizvodnje i dodao da je Švajcarska jedan od najvećih investitora u Srbiji sa više od dve milijarde evra od 2012. godine.

Dodao je da švajcarske kompanije u Srbiji zapošljavaju 14.000 ljudi, da je bilateralna saradnja odlična i na visokom nivou i da je Švajcarska posvećena daljem jačanju dobrih odnosa između dve zemlje.

"Naša trgovinska razmena dostigla je skoro milijardu evra godišnje i Švajcarska je četvrta po redu na tom polju u Srbiji, dok nam je razmena usluga još veća", naglasio je ambasador.

On je dodao da je tokom 30 godina razvijena dobra saradnja i da se raduje daljem širenju partnerstva između dve zemlje.