24. maj 2023 13:31

Direktor Turističke organizacije Budve: Uprkos povećanju cena očekujemo rekordnu sezonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Turističke organizacije Budve: Uprkos povećanju cena očekujemo rekordnu sezonu

Foto: TANJUG/MARIJA IVANOVIĆ

BUDVA - Direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača, rekao je da očekuje veoma uspešnu turističku sezonu te da će Budva i pored povećanja cena do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, biti jedna od pristupačnijih destinacija na Jadranu.

Kuljača je u razgovoru za "Vijesti" rekao da su se, iako su cene mnogih proizvoda u protekloj godine višestruko uvećane, ugostitelji i izdavaoci privatnog smeštaja, ali i hotelijeri, potrudili da Budva bude konkurentna, jer se od predstojeće letnje sezone mnogo očekuje, a pre svega da nadmaši rekordnu 2019. godinu.

”U Budvi, računajući i njeno zaleđe, u ponudi je 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje, dok je u pojasu od plaže Jaz do plaže Buljarica trenutno aktivno preko 140 hotela od kojih je više od polovine visoko kategorisano sa četiri i pet zvezdica. Za potrebe MICE (kongresnog) turizma većina poseduje velike kongresne sale posebno opremljene za tu vrstu usluge, a prisutni su i drugi sadržaji kao što su SPA i velnes centri, otvoreni bazeni, zelene oaze, mali butik hoteli i turistička naselja sa dečjim igralištima”, istakao je Kuljača prenosi portal Vijesti.

Prema njegovim rečima, za predstojeću sezonu se očekuje korigovanje cena pojedinih hotelskih usluga za sedam do 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na ekonomsku situaciju i trendove u turizmu.

”U hotelima sa tri zvezdice cene će biti od 28 do 46 evra po osobi, u hotelima sa četiri zvjezdice od 37 do 140 evra, a u hotelima sa pet zvezdica od 160 do 270 eura po osobi na bazi noćenja sa doručkom. Cene se odnose na standardne dvokrevetne sobe i zavise od raspoloživosti kapaciteta u određenom periodu. U privatnom smeštaju, cene u dvokrevetnoj sobi će se u toku letnje sezone kretati od 20 do 50 evra po osobi, a najam apartmana za četvoročlanu porodicu iznosi od 50 evra pa na više, a sve u zavisnosti od kategorije i lokacije objekta”, rekao je Kuljača.

Ugostitelj i vlasnik jednog starogradskog restorana Luka Vučković, kazao je da će cene ove godine biti uvećane za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

”Moj stav je da je bolje i podići cenu nego štedeti na kvalitetu, jer moramo da gradimo destinaciju visokog kvaliteta usluge, proizvoda i smeštaja. Moramo da budemo svesni da je nažalost trend ukupnog poskupljenja prisutan u celom svetu u svim granama privrede. Iskreno se nadam da se trend poskupljenja neće nastaviti”, istakao je Vučković za Vijesti.

Poskupljenje je potvrdio i predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović, koji navodi uvećanje cena od 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje cena u privatnom smeštaju potvrdio je izdavalac u Starom gradu Petar Antonioli, koji ističe da povećanje iznosi oko 20 odsto.