29. maj 2023 15:26

Od prvog juna počinje primena nove verzije NCTS tranzitnog sistema u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od prvog juna počinje primena nove verzije NCTS tranzitnog sistema u Hrvatskoj

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA DRAŽIĆ

BEOGRAD - Primena nove verzije tranzitnog sistema NCTS faza 5, koja je usklađena sa Carinskim zakonikom Evropske unije i Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku počinje 1. juna, zbog čega se očekuje otežan rad i usporen prekogranični promet robe na graničnim ispostavama sa Hrvatskom, saopšteno je iz Carinske uprave Hrvatske.

Carinska administracija te susedne zemlje je blagovremeno obavestila Upravu carina Srbije da će do toga doći jer je reč o složenoj proceduri, zbog čega će privremeno biti nedostupan tranzitni sistem, i da se tokom puštanja i stabilizacije nove aplikacije očekuje otežan rad i usporen prekogranični promet robe na graničnim ispostavama sa Hrvatskom u drugoj polovini dana 31. maja i prvoj polovini dana 1. juna, saopštila je Uprava carina.

"Poslovnoj zajednici koja tih dana planira prevoz robe i sprovođenje carinskih postupaka savetujemo da svoje poslovne aktivnosti i rute putovanja prilagodi novonastalim okolnostima, kako bi se izbeglo stvaranje gužve", navodi se u saopštenju.