13. maj 2024 11:42

Petar Đokić: Republici Srpskoj umanjena finansijska podrška iz sveta za energetske projekte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Đokić: Republici Srpskoj umanjena finansijska podrška iz sveta za energetske projekte

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas da je Republici Srpskoj umanjena ili dosta ograničena finansijska podrška iz finansijskih izvora kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) pa i Svetska banka kada je reč o finansiranju energetskih projekata u RS.

On je u izjavi medijima na konferenciji Beogradski energetski forum, koju organizuje portal Balkan Green Energy News rekao da se to dešava iz političkih razloga.

"Želim jasno reći da je politika Republike Srpske politika saradnje, mira, dobrosusedstva i stabilnosti. Mi smo od samog početka,otkako je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini bili posvećeni takvoj politici, tako da nema nijednog razloga da bi RS trebalo da bude tretirana nešto drugačije nego druga područja ovog regiona", rekao je on.

Naglasio je želju i volju RS da se rešavaju neka otvorena pitanja sa državama u okruženju i da se poboljša interkonekcija prema Srbiji i Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je u prethodnim godinama veoma mnogo unapredila svoju energetsku aktivnost pa su u RS u toku brojne investicije u ovoj oblasti te su zaključeni ugovori za izgradnju novih energetskih projekata, oko 1719 MW instalisane snage, među kojima je i HE Buk Bijela kao zajednički projekat Srbije i Republike Srpske.

"Nadam se da ćemo zajedničkim naporima, upravo nas ministara, pronaći rešenja koja će otkloniti trenutni zastoj u realizaciji ovog projekta", rekao je on.

Naveo je da je RS u prethodnom periodu mnogo radila i na procesu dekarbonizacije i povećanju obima planirane energije iz obnovljivih izvora, vetra, sunca i hidroenergije.

"Planiramo da ćemo izgradnjom objekata koje sada gradimo do 2030. godine u velikoj meri promeniti sadašnji miks energije. Sada imamo oko 60 odsto energije iz uglja a ostalo je energija iz obnovljivih izvora a plan je da 2030, odnos bude obrnut i da imamo najmanje 60 odsto energije iz obnovljivih izvora", istakao je Đokić.