19. jun 2024 10:17

Regionalna saradnja vazduhoplovnih vlasti na zavidnom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Regionalna saradnja vazduhoplovnih vlasti na zavidnom nivou

Foto: shutterstock.com/OlegRi, ilustracija

PODGORICA - Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov izjavila je u Podgorici, na trećem sastanku Zajedničkog odbora ECAA (European Common Aviation Area) sporazuma o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, da su važni dalji napori ka poboljšanju i unapređenju odnosa vazduhoplovnih vlasti u regionu.

Sastanak je održan u Podgorici 18 godina posle potpisivanja ECAA sporazuma i šest godina posle njegovog stupanja na snagu, objavio je DCV Srbije.

Ocena nadležnih institucija za civilno vazduhoplovstvo država regiona ukazuje, prenose podgoričke Vijesti, da je regionalna saradnja vazduhoplovnih vlasti na zavidnom nivou, kao i da je njeno intenziviranje od posebne važnosti za brži razvoj u ovoj oblasti.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Ivan Šćekić ugostio je direktora za vazduhoplovstvo u Evropskoj komisiji Filipa Kornelisa i kolege iz agencija, odnosno direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i takozvanog Kosova.

Sagovornici su, piše u saopštenju ACV, razgovarali, između ostalog, o unapređenju koordinisanog nastupa na međunarodnom nivou u ostvarivanju zajedničkih ciljeva u oblasti vazduhoplovstva.

"Posvećeno radimo da bismo uspešno sprovodili evropske standarde i da bi države imale potpune benefite od ovog sporazuma. Zadovoljstvo je to što se konstantno poboljšava kvalitet sistema sigurnosti i bezbednosti civilnog vazduhoplovstva", navedeno je u saopštenju.

Direktori regionalnih nadležnih institucija, dodaje se, saglasni su da je dvodnevni sastanak Zajedničkog odbora prilika da se predstavnici Evropske komisije uvere u posvećenost ispunjavanju obaveza iz ECAA sporazuma.

Na sastanku u crnogorskoj Agenciji učestvovali su i direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Albanije Maksim Ethemaj, direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine Zorislav Ivanović, predstavnica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Veti Gjorgjieska - Atanasoska i generalni direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva tzv. Kosova Burim Dinarama.