19. jul 2024 12:44

Šolc: Projekat Jadar dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Projekat Jadar dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je projekat "Jadar" dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za ceo region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine.

Šolc je izrazio zadovoljstvo što je danas u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije koji će, kako je rekao, jačati saradnju u snabdevanju sirovinama.

"Evropska komisija i Srbija su upravo potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem - kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je reč o važnom evropskom projektu, navodeći da je neophodno da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina.

Moramo podržati svaki projekat koji je rentabilan

Šolc je izjavio danas da je Nemačka u svojim zakonima formulisala visoke zahteve kada je reč o zaštiti životne sredine i biodiverziteta, kao i da oni imaju veliko znanje u oblasti rudarstva.

On je, na Samitu o kritičnim sirovinama u Palati Srbije, rekao da je njihov cilj da to znanje dele, tako da se rudarenju u drugim zemljama pristupa na isti način na koji se to radi i u Nemačkoj.

"Moramo koristiti i podržati svaki projekat koji je rentabilan", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara na koji način Nemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine prilikom kopanja litijuma.

Šolc je rekao da se negde ekološki standarni ne poštuju, kao što je to slučaj sa afričkim zemljama i pojedinim zemljama Azije i Južne Amerike.

Dobio sam garancije Rio Tinta da će ispuniti sve ekološke standarde

Nemački kancelar izjavio je danas da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu "Jadar" i da je lično od predsednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

"Projekat će samo funkcionisati ako se orijentiše prema standardima koje mi smatramo ispravnim. I ti standardi su visoki kada je reč o zaštiti klime, životne sredine i biodiverziteta. Zbog toga sam veoma rano razgovarao sa šefom Rio Tinta", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara kako Nemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine zbog projekta Jadar.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, Šolc je u izjavi medijima rekao da su mu garancije tražili i predstavnici Vlade Srbije, koji su pitali da li Nemačka svoje nauče institucije, naučnike koji imaju najveću ekspetizu i svoju administraciju, može da stavi na raspolaganje kako bi kontrolisali ceo proces zaštite životne sredine u tome, na šta je Nemačka dala potvrdan odgovor.

"Da, mi ćemo to uraditi, mi ćemo staviti na raspolaganje znanje koje je nastalo kroz vekove, koje je među najboljim na svetu. To želimo zajedno koristiti, kako bi uspeo taj zajednički evropski projekat", naveo je Šolc.