21. jul 2024 23:36

Vučić: Memorandum velika prilika za Srbiju, ugovor o litijumu će biti komercijalni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Memorandum velika prilika za Srbiju, ugovor o litijumu će biti komercijalni

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je potpisani Memorandum sa EU o kritičnim sirovinama odlična stvar i velika prilika za Srbiju, ali i ceo region.

To je šansa generacije, naglasio je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

On je rekao i da Srbija ima svoje uslove o vladavini prava, i to ona iz poglavlja 23 i 24, a koja se tiču evropskog puta Srbije, dodajući da će ugovor o litijumu u budućnosti biti komercijalan.

''Ugovor o litijumu će biti, pošto ga sad nema, komercijalni ugovor, kao što će biti ugovor o investiranju u fabriku katoda ili katodnog aktivnog materijala i fabriku baterija'', rekao je Vučić.

Sutra otvaramo probnu proizvodnju električne "fijat grande pande" u Kragujevcu

Predsednik Vučić izjavio je da će sutra u Kragujevcu Stelantis pokrenuti probnu proizvodnju novog električnog modela "fijat grande pande", kao i da će za dva meseca krenuti i serijska proizvodnja.

"Sutra je veliki dan. Karlos Tavareš (izvršni direktor Stelantisa) je jedan od trojice najmoćnijih evropskih direktora, menadžera, CEO-a. Dolazi u Srbiju, otvaramo probnu proizvodnju 'fijat grande pande' i onda za dva meseca to kreće u serijsku proizvodnju", rekao je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

Naglasio je da su to ogromne stvari za Srbiju, jer će i na osnovu toga biti povećane plate i penzije.

Kako je dodao, to nije postignuto za dan već je država godinama radila na tome.

Evropa nije zabrinuta zbog sankcija Rusiji ,već mog stava prema Evropi

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali da u Evropi ne brinu oko toga šta je Srbija uradila ili ne, već zbog njegovog stava i da li veruje u evropsku budućnost.

Vučić je to rekao za TV Pink na pitanje da prokomentariše pisanje zapadnih medija da li dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd znači promenu položaja Srbije u smislu uvođenja sankcija Rusiji.

"U Evropi su zabrinuti ne zbog onoga što Srbija stvarno radi ili ne, a dosta je uradila na približavanju jedinstvenom evopskom tržištu i to ćemo odlukama vlade početkom avgusta potvrditi i bićemo prva zemlja koja je sve prihvatila u skladu sa vrlo teškim putem koji mora da se prođe.

Ne brine njih to, nije ni to što pišu da smo ruski agenti, njih brine moj odnos, oni nisu sigurni da li ja verujem u evropsku budućnost, jer misle da ako bih ja to gurao, brže bismo završili", rekao je Vučić.

Oko litijuma će se voditi ratovi, neki će biti uspešniji, neki da zaostaju

Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se oko litijuma "voditi ratovi", jer će neke zemlje biti mnogo uspešnije, a neke će da zaostaju.

Na pitanje da li se srpske službe bezbednosti suočavaju sa pretnjama i izazovima, jer kada se pogleda sve što se dešava oko litijuma, može da se zaključi da je to jedan hibridni rat, i da li je moguće, da Srbija ojača službe bezbednosti, Vučić je rekao da je to teško pitanje i da smo mi mali u odnosu na te velike, te da je mnogo bilo i sukoba unutar različitih zapadnih službi.

"Tačno je da su Amerikanci radili zajedno sa Nemcima...Ali komplikovani su odnosi tamo. Neki su mi u Evropi zamerili što samo sa Nemcima, neki što smo sa ovima. Mi objasnimo da je to sa Evropskom unijom. Nije jednostavno. Nije jednostavno ni sa te strane", rekao je Vučić na TV Pink. 

Izbori u SAD će biti neizvesni, ali Tramp je favorit, važni odnosi sa SAD

Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom povlačenja predsednika SAD Džozefa Bajdena iz kampanje za reizbor na predsedničkim izborima u novembru, da će uprkos tome što će Kamala Haris biti kandidat demokrata, kampanju svojom popularnošću nositi Mišel Obama, ali da i dalje veruje da je Donald Tramp favorit, iako će izbori biti neizvesni.

Vučić je rekao u emisiji Hit tvit na Pinku da je znao da će se to dogoditi kada je reč o Kamali Haris, jer je razgovarao u Londonu sa važim ljudima iz SAD i znao da to sledi.

"A sad ću vam otkriti jednu dodatnu tajnu. Nema Kamala Harris u ovom trenutku velikih izgleda, a na kraju može da bude i pobednik, iako i dalje verujem da je predsednički kandidat Tramp favorit. Dakle, ne bi Kamala Haris imala velikih izgleda protiv Trampa, verujem da će to biti jedna od najneizvesnijih utakmica, ali mislim da je doneta vrlo mudra odluka u štabu demokrata da se uključi u kampanju Mišel Obama", rekao je Vučić.

Kazao je da ona po popularnosti jedina može da se meri sa Trampom i da će biti vrlo neizvesni izbori u Americi.