25. jul 2024 10:12

Đedović: Usvojen Integrisani plan za energetiku i klimu, do 2030. god 45% struje iz obnovljivih izvora energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Usvojen Integrisani plan za energetiku i klimu, do 2030. god 45% struje iz obnovljivih izvora energije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Vlada je usvojila Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Istakla je da usvajanjem Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine otpočinje nova etapa u razvoju energetskog sektora Srbije, koja treba da doprinese većoj sigurnosti snabdevanja, uz povećanje učešća čistih izvora energije i veću zaštitu životne sredine.

"Usvajanjem Integrisanog plana Srbija dobija strateški dokument koji je usklađen sa vizijom Evrope u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora, a koji predstavlja svojevrsnu 'mapu puta' Srbije u energetskoj tranziciji. Taj plan je prilagođen karakteristikama našeg energetskog sektora i imperativu da u svakom trenutku naši građani i privreda mogu da računaju na sigurno snabdevanje. Integrisani plan stavlja težište na ulaganja u obnovljive izvore energije, gde oko 3,5 gigavata novih elektrana na energiju sunca i vetra treba da bude na mreži do 2030, što znači da će se skoro svaki drugi megavat-sat proizvedene električne energije obezbeđivati iz čistih izvora“, rekla je ministarka.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa