31. jul 2024 16:56

Više od 80 kompanija učestvovalo na poslovnom forumu u Srpskoj kući u Parizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više od 80 kompanija učestvovalo na poslovnom forumu u Srpskoj kući u Parizu

Foto: TANJUG/PKS/BOBAN RISTIĆ

PARIZ - Više od 80 srpskih i francuskih kompanija iz sektora građevine, IT i poljoprivrede učestvovalo je na srpsko - francuskom poslovnom forumu, koji je održan danas u Parizu u Srpskoj kući, a koji su organizovali Privredna komora Srbije u saradnji sa francuskim udruženjima privrednika Medef International i Business France.

Direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije ( PKS) Mihailo Vesović predstavio je perspektive saradnje Srbije i Francuske i kao prioritet istakao saradnju na razvoju inovacija, novih tehnologija i IT rešenja, koja mogu da se primene i unaprede sektore građevine, poljoprivrede i energetike.

"Želimo sa francuskim partnerima da razvijamo nove tehnologije, inovacije i ulažemo u istraživačke centre," rekao je Vesović, saopštila je PKS.

Kako je naveo, nove pogodnosti za saradnju donose i nedavno potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Kinom i Egiptom.

Vesović dodaje da trgovinska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom i da je dostigla gotovo dve milijarde evra, kao i da je primetan brz rast IT sektora, kako u Srbiji tako i u Francuskoj.

Ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović istakla je da Srbija i Francuska ove godine obeležavaju 185 godina diplomatskih odnosa, kao i da je Srbija od 2011. godine strateški partner Francuske.

Hrustanović je pozvala francuske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je "Srbija dinamično tržište na Zapadnom Balkanu, koje privlači 80 odsto francuskih investicija u regionu".

Ona je dodala da, kao i u sportu tako i na polju ekonomije, naša zemlja može da osvoji "medalje" kroz povećanje investicija i saradnju sa francuskim partnerima.

Ambasadorka je naglasila važnost realizacije projekta EXPO 2027. za razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i dodala da će on učiniti Beograd i Srbiju centrom sveta, kao što su to danas Pariz i Francuska.

Direktor projekta EXPO 2027. Dušan Borovčanin istakao je da će Srbija i Beograd 2027. biti domaćini specijalizovane izložbe na temu sporta i muzike, kao i da se očekuje više od četiri miliona posetilaca i više od 100 zemalja učesnica na ovom događaju.

Borovčanin je pozvao francuske kompanije koje imaju veliko iskustvo, znanje i tehnologije da se uključe u realizaciju samog projekta.

Predsednik Centra za razvoj održivih gradova u okviru Medef International Žerard Volf i direktor asocijacije Business France Pierik Bonard naglasili su važnost jačanja privrednih veza sa Srbijom, posebno u oblasti zelene tranzicije, razvoja održivih gradova i projekta EXPO 2027, te izrazili želju da Srbija što pre postane deo evropskog tržišta.