6. avgust 2024 11:45

Mali proizvođači sira iz Srbije i Hrvatske zajedno rade na unapređenju proizvodnje sira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali proizvođači sira iz Srbije i Hrvatske zajedno rade na unapređenju proizvodnje sira

Foto: Shutterstock.com/Ricardo de Paula Ferreira

NOVI SAD - Privredna komora Vojvodine potpisala je partnerski ugovor sa Osiječko - baranjskom županijom za realizaciju evropskog projekta koji za cilj ima unapređenje zanatske proizvodnje sira, saopšteno je iz Privredne komore Vojvodine.

Vrednost projekta čije je trajanje 18 meseci je 450.000 evra.

Kako se navodi u saopštenju, Privredna komora Vojvodine ovim ugovorom obavezuje se da realizuje program unapređenja proizvodnje sira u okviru programa Evropske unije "Interreg VI- A Hrvatska – Srbija 2021- 2027, a partner na projektu je Osiječko- baranjska županija.

U okviru projekta planirano je formiranje Udruženja malih proizvođača sira u Srbiji i Hrvatskoj, uspostavljanje regionalne saradnje u okviru edukacije , razmena iskustava i primena inovativnih tehnologija u proizvodnji.

Cilj ovog programa je institucionalna i tehnološka pomoć proizvođačima i dostizanje kvaliteta i standarda za izvoz sira.

Mali proizvođači sira u Vojvodini suočavaju se sa brojnim problemima kao što su smanjenje stočnog fonda, tehnologije, standardi, konkurencija u industrijskoj proizvodnji.

Ti problemi produbljuju mogućnost nestajanja autohtonih vrsta proizvodnje vojvođanskih sireva poput rolovanog sira poznatijeg kao

"vojvođanska mocarela".

Projekat se upravo fokusira na očuvanje i unapređenje zanatske proizvodnje sira uvođenjem novih tehnologija i saradnjom sa regionalnim udruženjima.

U okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija za perod 2021- 2027. ukupno je obezbeđeno oko 45 miliona evra, od kojih je oko 34 miliona evra obezbeđeno kroz IPA fondove evropske unije, a preostali iznos obezbeđuje se kroz nacionalno sufinansiranje preko institucija koje sprovode projekte u okviru programa.

Prioriteti programa su istraživanje i inovacije, obnovljivi izvori energije, adaptacija na klimatske promene, zdravstvena i socijalna zaštita, turizam i kultura.