26. avgust 2024 13:07

Zeleni krediti NLB Komercijalne banke: Podrška subvencijama za energetsku efikasnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeleni krediti NLB Komercijalne banke: Podrška subvencijama za energetsku efikasnost

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - NLB Komercijalna banka saopštila je danas da učesnici programa Čista energija i energetska efikasnost za građane od sada mogu da finansiraju deo troškova za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava putem specijalnih zelenih kredita te banke.

Kako se navodi, kroz ovaj program Ministarstvo rudarstva i energetike subvencionisaće do 90 odsto sredstava za zamenu stolarije, termičku izolaciju, nabavku solarnih panela, kotlova i drugih energetski efikasnih rešenja, dok NLB Komercijalna banka nudi finansiranje preostalih troškova po veoma povoljnim uslovima, odnosno do tri miliona dinara, sa rokom otplate od 12 do 71 mesec i fiksnom kamatnom stopom od 7,95 odsto, bez učešća i troškova obrade.

"Novim zelenim kreditima, NLB Komercijalna banka se pridružuje petogodišnjem projektu Ministarstva rudarstva i energetike i Svetske banke, osmišljenom da kroz subvencije podrži građane da svoja domaćinstva učine energetski efikasnijim i ostvare uštede energije između 25 i 30 odsto, povećaju komfor stanovanja i smanje emisiju štetnih gasova", navodi se u saopštenju.

Građani mogu da ostvare subvencije za energetsku adaptaciju domaćinstva ili kupovinu određenih energetski efikasnih proizvoda do 65 odsto odnosno do 90 odsto ukoliko se radi o domaćinstvima koja su energetski ugrožena.

NLB Komercijalna banka naglašava da je prijava za program Čista energija i energetska efikasnost za građane dostupna u 137 opština sa subvencijama do 65 odsto odnosno 44 opštine sa subvencijama i do 90 odsto za energetski ugrožena domaćinstva.

Dodaje se da se više detalja o uslovima učešća u programu i apliciranja za zelene kredite nalaze na sajtu NLB Komercijalne banke.