26. avgust 2024 15:32

EU PRO Plus program za bolje vodosnabdevanje i uređenje Mataruške Banje

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU PRO Plus program za bolje vodosnabdevanje i uređenje Mataruške Banje

Foto: TANJUG/EU PRO PLUS/ DRAGANA UDOVIČIĆ

MATARUŠKA BANJA - U okviru projekta revitalizacije koji je finansiran sa 360.000 evra kroz EU PRO Plus program, a u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, u Mataruškoj Banji rekonstruisana je vodovodna mreža u dužini od preko pet kilometara.

Ovaj projekat je obezbedio stabilno vodosnabdevanje za hotelski i privatni smeštaj, sportski, gerontološki i rehabilitacioni centar, kao i za stanovnike te banje a uz to i park u Mataruškoj Banji sada ima novo dečije igralište, 80 novih klupa i 40 kanti za otpad, saopštio je EU PRO Plus program.

"U partnerstvu sa EU započeli smo važan zadatak, a to je povratak starog sjaja Mataruškoj Banji. Banja je dugo bila zapuštena i potrebno je vreme da se sve obnovi, pa je zato podrška Evropske unije, zajedno s ulaganjima domaćih investitora, ključni podsticaj za revitalizaciju ovog prirodnog lečilišta", rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Prema njegovim rečima, ovim projektom se otvaraju vrata za nove investicije u turizam i dalji privredni razvoj, a što je najvažnije stvaraju se nova radna mesta.

U saopštenju se navodi da je Grad Kraljevo doprineo realizaciji ovog projekta sa skoro 68.000 evra i da je projekat u Kraljevu jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

Kako se dodaje projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

Podseća se da aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra i da je cilj ovog program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona - Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.