29. avgust 2024 09:31

Siniša Mali: Akcijske cene za 81 proizvod utiču na očuvanje životnog standarda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Akcijske cene za 81 proizvod utiču na očuvanje životnog standarda

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Potpredsednik Vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će odluka da 81 trgovinski proizvod od 1. septembra do 31. oktobra ima cene niže od akcijskih dodatno uticati na očuvanje životnog standarda građana Srbije.

"Molim građane Srbije da obrate pažnju, idemo sa akcijom sniženja cena, radi se o 81 proizvodu. Ovo će dodatno uticati na očuvanje životnog standarda građana Srbije. Svaki element naše ekonomske politike usmeren je da građani osete boljitak", istakao je Mali za RTS.

Minimalna zarada u Srbiji iznosiće od 1. januara 53.592 dinara mesečno, a ministar naglašava da je odluka doneta konsenzusom poslodavaca, sindikata i Vlade, te da će ona prvi put pokriti minimalnu potrošačku korpu.

"Meni je drago što smo u uslovima globalne ekonomske krize i velikog pritiska na našu zemlju pokazali da kroz jedan dijalog, pravi dijalog, možemo da primenimo konsenzus i možemo da pokažemo da smo jedinstveni oko ovoga, što je, naravno, za građane Srbije i za sve zaposlene u našoj zemlji, verovatno i najvažnija vest", kaže Mali.

Ministar je naglasio da u brojevima to znači da će vrednost radnog časa sa 271 dinar porasti na 308 dinara.

"U evrima to znači da ćemo sada 404 evra povećati minimalnu zaradu od 1. januara naredne godine na 457 evra", rekao je Mali.

Podsetio je da je 2010. godine minimalna zarada u Srbiji bila 15.700 dinara.

"Dakle, vidimo ogroman porast minimalne zarade. Taj porast minimalne zarade utiče na porast prosečne zarade u Srbiji, mi smo u maju mesecu imali već da je prosečna zarada u našoj zemlji prešla nivo od 100.000 dinara, tačnije bila je 100.170 dinara, dakle, 855 evra. I tu smo potpuno u dinamici da ispunimo obećanje koje smo dali kroz program Srbija 2027, da će minimalna zarada biti 650 evra do kraja 2027. godine", rekao je Mali.

Dodaje da je 114.000 onih koji primaju minimalnu zaradu, što je ispod pet odsto od ukupnog broja zaposlenih.

"Od 2020. godine kada je krenula kriza koja još uvek traje, minimalna zarada je povećana 98,3 odsto u nominalnom iznosu, a u realnom iznosu povećana je 37, 8 odsto", rekao je Mali.

Ministar ističe i dvocifreno povećanje penzija koje će se dogoditi mesec dana ranije nego što je planirano.

"Izuzetno smo stabilni, juče smo na računu imali 700 milijardi dinara, javni dug nam je ispod 50 odsto. Treba nam još desetak dana da utvrdimo tačan procenat povećanja penzija, ali sigurno će biti dvocifren, 10,8 možda čak i 11 odsto. Ono što je važno, idemo ne od 1. januara, nego od 1. decembra ove godine. To je još jedan dodatni pokazatelj koliko vodimo računa o našim građanima", rekao je Mali za RTS.