11. septembar 2024 12:30

Vučić: Razgovarao sam sa Hercogom o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Razgovarao sam sa Hercogom o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnij trgovini.

"Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naše dve zemlje i ono što smo dogovorili, a videćete kasnije i posle našeg velikog i važnog sastanka vezanog za inovacije, tehnologiju, veštačku inteligenciju, IKT sektor, potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem mogućem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael", rekao je Vučić u obraćanju.

Vučić kaže da je uveren da će to biti na obostranu korist, kao i da taj posao možemo da obavimo mnogo brže nego što bi to uobičajene procedure nalagale.

On je istakao da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izliva antisemitizma i što se jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno kao i svi gosti sportisti, kulturni radnici.

Molim svakoga ko može da pomogne da spasemo život Alona Ohela

Predsednik Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom da je sa njim razgovarao i o tome kako pokušati da se spase život izraelskog i srpskog državljanina Alona Ohela, koga je Hamas kidnapovao u napadu 7. oktobra prošle godine, i zamolio je svakoga ko može da pomogne u tome.

"Ja sam sa više ljudi, mojih prijatelja iz Arapskog sveta, razgovarao i molio da razgovaraju sa onima koji ga drže kao taoce i da zamole. I da ti ljudi znaju da je to molba Republike Srbije, molba svih nas, da Alon Ohel bude pušten kući. Ja sam primio njegove roditelje, njegovu deku i baku. I to je mnogo teško, mnogo emocija to zahteva. Tu je i njegova majka sa nama danas i ja molim svakog, ako može da pomogne, da jedan tako i toliko vredan život pokušamo da spasemo", rekao je Vučić.

Vučić i Hercog su se, tokom obraćanja, slikali sa majkom Alona Ohela, koja je držala fotografiju svog sina.

Alon Ohel, mladić koji ima dvojno srpsko-izraelsko državljanstvo, jedan je od talaca koje Hamas drži u Gazi već skoro godinu dana. Talentovani pijanista, otet je sa muzičkog festivala u oktobru, samo nekoliko nedelja pre nego što je planirao da poseti Srbiju.