16. septembar 2024 13:22

Poslovni forum Srbija - Belgija okupio 27 belgijskih kompanija u PKS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslovni forum Srbija - Belgija okupio 27 belgijskih kompanija u PKS

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Privredna komora Srbije u saradnji sa Mrežom flamanskih plovnih puteva iz Belgije organizovala je danas Poslovni forum Srbija - Belgija u kome je učestvovalo 27 belgijskih kompanija, čije su aktivnosti vezane za rečno brodarstvo, transport i logistiku na rekama.

Na forumu su organizovani poslovni sastanci srpskih i belgijskih privrednika.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Banjac kaže da su napori tog ministarstva usmereni ka razvoju vodnog saobraćaja kako bi se ojačali turizam i privreda.

"Kada govorimo o potencijalima Srbije da postane logistički centar ovog dela Evrope, mora se naglasiti naš izuzetno povoljan geografski položaj. Mi smo raskrsnica glavnih drumskih i rečnih koridora koja povezuje Zapadnu i Srednju Evropu sa celim svetom. Za vodni saobraćaj najveću prednost predstavljaju Sava i Dunav, odnosno gusta mreža plovnih puteva od gotovo 1.000 kilometara", rekao je Banjac.

Prema njegovim rečima, ovaj sektor je decenijama bio zanemarivan, ali su srpske luke na Dunavu i Savi značajne i u njih treba intenzivno ulagati.

"Očekuje nas rad na proširenju kapaciteta luka u Bogojevu, Prahovu i Sremskoj Mitrovici", rekao je Banjac.

Dodaje da je prioritet Ministarstva i održavanje plovnih puteva, a da će doprinos bezbednoj plovidbi dati i izvlačenje nemačke flote brodova kod Prahova, što se trenutno realizuje.

"Svesni smo da su okosnice svakog razvoja novi, školovani kadrovi koji idu u korak sa stalnim inovacijama. Naš cilj je da mlade zainteresujemo za rad na rekama u budućoj nacionalnoj akademiji za obuku članova posade, čime ćemo afirmisati brodarski sektor u Srbiji", istakao je Banjac. 

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodaje i da rezultati nautičkih sezona i rast broj putnika sa kruzera govore da su naše obale više nego zanimljive stranim turistima. 

"U osnovi kapitalnog projekat 'Zaplovi Srbijom' jeste izgradnja infrastrukture marina, pristaništa i pontona za linijski i kanalski saobraćaj. Kreiranje autentične ponude omogući će i otvaranje novih radnih mesta, bolji razvoj turizma, izgradnju hotela, promociju gastronomskih i turističkih potencijala", poručio je Banjac.

Savetnik predsednika PKS Igor Kronja kaže da je cilj foruma unapređenje saradnje srpskih i belgijskih kompanija.

"Ukupna robna razmena između Srbije i Belgije je konstantno rasla i kretala se između 635,3 miliona evra u 2019. godini do 975,5 miliona evra u 2023. godini. Ukupna ulaganja Belgije u Srbiju su iznosila 127,3 miliona, ali se nadamo intenziviranju ove saradnje kroz ovakve posete i kroz podršku Privredne komore Srbije", rekao je Kronja.

Dodaje da se Srbija nalazi na koridoru koji može biti veoma zanimljiv za postavljanje vodoničnih pumpi i stanica za brodove koji plove ka  Antverpenu, povezujući Crno more i Severno more.

Direktor De Vlaamse Waterweg NV Kris Dankerts kaže da su oni, kao vladina agencija, odgovorni za upravljanje i operaciju kopnene vodne mreže koja je duža od 1.000 metara.

"Naša organizacija  i organizacije iz 13 zemalja, uključujući Srbiju, zajedno se bore i rade na stvaranju sistema koji pruža informacije o mrežama, zatim informacije o transportu koje se odnose i na planiranje, na poziciju plovila i na proučavanje procenjenih vremena dolazaka", rekao je Dankerts.

Prema njegovim rečima, njihov cilj jeste stimulisanje brodarstva i to zelenog, kao i saradnja sa Srbijom.