21. septembar 2024 13:11

Kristina Todorović: Jesenji festival hrane i pića fokusiran na inovacije u proizvodnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kristina Todorović: Jesenji festival hrane i pića fokusiran na inovacije u proizvodnji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Na festivalu domaće hrane i pića "Jesenji Ukus Fest" danas je 50 premijum izlagača iz Srbije i regiona, prvi put se predstavljaju dve suši radionice a organizatorka festa Kristina Todorović ističe da je fokus manifestacije na inovacijama u proizvodnji.

"Kod prvog štanda je ćureća pršuta, koja se zaista sprema na jedan specijalan način. Na sledećem je tradicionalna štrudla, a biće predstavljena i štrudla sa aronijom i rogačem", rekla je Todorović u hotelu "Metropol Palace, gde se održava festival.

Kada je reč o slatkišima, Todorović kaže da će posetioci moći da uživaju i u domaćim kolačima i vanilicima.

"Imamo i energetske barove, sve više su zastupljeni u Srbiji", rekla je ona i dodala da je dug put do kvalitetnog proizvoda.

Todorović naglašava da će na današnjem festu po prvi put biti dve suši radionice.

"Moram da istaknem da je jedan od majstora trostruki nosilac Ginisa. Radionica počinje danas u 12 sati, a druga u 13 časova. Spojićemo dve radionice od 12 do dva", rekla je ona.

Na festivalu će večeras biti dodeljena nagrada "Najbolji ukus Srbije", a Todorović kaže da će se ta nagrada dodeliti u devet kategorija.

"Pre svega u kategoriji suhomesnatih proizvoda, sireva, pića, rakija i naravno Grand Prix, koji se dobija na osnovu glasova posetilaca. Svi posetioci imaju mogućnost da glasaju nakon izlaska sa manifestacije i mi ćemo na osnovu njihovih glasova da dodelimo Gran pri", objasnila je Todorović.

Izlagač Lale Simonović kaže da je vlaški sir u vinu prepoznat po svom ukusu, ali da se svi sirevi prodaju podjednako.

"Tu su sirevi sa dodacima, neki sa ljutom paprikom, neki sa brusnicom, peršunom, belim lukom", rekao je Simonović.