23. septembar 2024 17:50

Dušan Živković: Do kraja 2026. godine 80 odsto naših hidroelektrana biće obnovljeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Živković: Do kraja 2026. godine 80 odsto naših hidroelektrana biće obnovljeno

Foto: Tanjug/video, arhiva

VRDNIK - Do kraja 2026. godine 80 odsto naših hidroelektrana biće obnovljeno i dobićemo dodatne godine sigurnosti za naš elektroenergetski sistem, rekao je generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

On je govoreći na konferenciji OIE Srbija 2024 u Vrdniku napomenuo i da će u narednih nekoliko godina kroz strateško partnerstvo EPS u portfoliju imati jedan gigavat (GW) samobalansiranih solarnih elektrana, sa 200 megavata (MW) baterijskog sistema za skladištenje električne energije, saopštio je EPS.

"Sa svim projektima koje imamo 2030. godinu vidimo kao godinu u kojoj će se EPS u značajnoj meri dekarbonizovati, povećati udeo OIE i dostići zacrtane ciljeve", naglasio je Živković.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije je na panelu "Izazovi integracija OIE u elektroenergetski sistem - Srbija i region" istakao da se osim izgradnje prvog vetroparka „Kostolac“ i solarne elektrane „Petka“, analiziraju lokacije za nove OIE projekte pre svega na zemljištu EPS i gde nije potrebna eksproprijacija, a to su uglavnom pepelišta naših termoelektrana.

On je istakao i da projekat za izgradnju reverzbilne HE „Bistrica“ ide planiranim tokom, a uskoro će biti završena studija o uticaju na zaštitu životne sredine.

"Vreme pred nama biće energetski intenzivno uz složene energetske i geopolitičke izazove, uz neto zero karbon zahteve. Energetske kompanije moraju da se prilagode svemu tome, vodeći računa o energetskoj sigurnosti, ali i energetskoj suverenosti svake zemlje", naglasio je Živković.