26. septembar 2024 14:05

Ambasada Nemačke pomaže preduzećima u Srbiji da iskoriste potencijal zelene ekonomije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Nemačke pomaže preduzećima u Srbiji da iskoriste potencijal zelene ekonomije

Foto: Ministarstvo privrede

BEOGRAD - Nemačka ambasada pomoći će mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, tako što će im pomoći da iskoriste potencijal zelene ekonomije, rečeno je danas na predstavljanju projekta "Zelena ekonomija u Srbiji".

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto srpskih preduzeća i ona će ovim projektom biti podstaknuta da prilagode poslovne modele principima zelene i cirkularne ekonomije.

Cilj projekta je i da preduzeća stvore inovativne proizvode i usluge za globalno tržište sa ciljem dekarbonizacije privrede i zaštite životne sredine.

Državna sekretarka u Ministarstvu privrede Andrea Horvat Kiralj izrazila je uverenje da će projekat "Zelena ekonomija u Srbiji" biti još jedan u nizu primera višegodišnje uspešne saradnje Srbije i Nemačke.

Horvat Kiralj je pozvala predstavnike privrede, akademske zajednice i civilnog društva da daju svoj doprinos prelasku Srbije na zelenu ekonomiju.

Šefica odeljenja za privrednu saradnju u Ambasadi Nemačke Judit Hofman podsetila je da je Srbija još 2020. godine potpisala Deklaraciju o zelenoj ekonomiji i time postala deo Zelene agende za Zapadni Balkan.

Napomenula da je kretanje Srbije ka zelenoj ekonomiji preduslov konkurentnosti na evropskom tržištu.

Hofman je istakla da će kroz projekat "Zelena ekonomija u Srbiji" biti odabrana mikro, mala i srednja preduzeća u određenim krucijalnim sektorima kako bi im bila pružena konkretna pomoć, vodeći računa da se pri selekciji posebno obrati pažnja na preduzetnice i druge grupe koje se potencijalno susreću sa izazovima zbog tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Ovaj projekat će se sprovoditi do kraja 2026. godine, a poseban fokus je na malim i srednjim proizvodnim preduzećima, mikro preduzećima u poljoprivredi i turizmu, naročito preduzećima koja vode žene, kako bi se unapredila njihova konkurentnost i omogućila integracija u internacionalne lance dobavljača.

Konferenciju finansira nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije.