1. oktobar 2024 14:46

Pokrenuta nova onlajn obuka za bezbednost infomarcija između Kancelarije za IT i NAJU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrenuta nova onlajn obuka za bezbednost infomarcija između Kancelarije za IT i NAJU

Foto: TANJUG/Kancelarija za IT i eUpravu/ Marina Jančević

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović pokrenuo je danas sa direktorkom Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) Marinom Dražić novu onlajn obuku za bezbednost informacija i zaštitu podataka čiji je cilj unapređenje bezbednosne kulture među zaposlenima u državnim institucijama, kao i podizanje svesti o važnosti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i zaštite podataka, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Ova obuka obuhvata 5.000 zaposlenih iz različitih organa vlasti, poput državnih organa i organizacija kao i jedinica lokalne samouprave, a glavni cilj je prevencija rizika, kako u elektronskoj tako i fizičkoj formi.

"Obuka, koja se izvodi putem onlajn platforme Nacionalne akademije za javnu uprav je namenjena svim državnim službenicima iz različitih organa vlasti, u cilju podizanja svesti o bezbednosti informacija, boljeg razumevanja pretnji koje mogu ugroziti podatke i informacije kojima upravljaju državni organi, identifikovanje i minimizaciju pretnji koje proizlaze iz ljudskih grešaka, tehničkih propusta, ili namernih štetnih radnji i upoznavanja sa Zakonom o informacionoj bezbednosti i međunarodnim standardima", rekao je Jovanović.

On je dodao da je obuka organizovana u modularnom formatu poznatom kao "microlearning“, sa ukupno osam modula trajanja od 10 do 15 minuta koji pokrivaju ključne aspekte bezbednosti informacija.

Direktorka Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) Marina Dražić istakla je posebno važnu ulogu službenika u očuvanju bezbednosti informacija.

"Informacije su danas jedan od najdragocenijih resursa. Upravo su službenici ti koji čuvaju integritet i poverenje u javnim institucijama", izjavila je Dražić.

Ona je dodala da ova obuka nije namenjena samo državnim službenicima već i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, čime se postiže podizanje bezbednosne kulture službenika na svim nivoima i u svim organima javne uprave Srbije.

Ova obuka je kreirana u okviru projekta Obuka državnih službenika Srbije, kroz program Svetske Banke- Enabling Digital Governance Project.

Nosilac projekta je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu, a isti se realizuje od strane kompanije Ernst & Young, uz podršku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Ministarstva informisanja i telekomunikacije.

U okviru sastanka, razmatrana je i organizacija vebinara za službenike javne uprave, na temu "Šta sve možeš na svom profilu eUprave", kako bi se dodatno pojasnile sve dostupne usluge na Portalu eUprava i unapredili kapaciteti javne uprave.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Aleksandar Milinković, ekspert za zaštitu podataka o ličnosti Vanja Kukrika Vasojević, kao i pomoćnica direktora NAJU Snežana Antonijević, načelnik Odeljenja za sprovođenje programa obuka Aleksandra Majkić i rukovodilac grupe za evidencije i IT, Siniša Barjaktarević.