2. oktobar 2024 15:52

Vučević: Novi Sad će za dve godine biti bolji i bezbedniji grad zahvaljujući mostovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Novi Sad će za dve godine biti bolji i bezbedniji grad zahvaljujući mostovima

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji mosta i rekonstrukciji postojećeg tunela sa liftovima do gornjeg platoa Petrovaradinske tvrđave i tom prilikom rekao da će Novi Sad zahvaljujući novim mostovima biti bolji grad.

"Ništa nije palo sa neba. Imam želju da kažem da je Šandong pretfinansirao ovaj projekat i relaksirao naš budžet. Biće to drugi grad za dve godine, Novi Sad će sa tri nova mosta biti daleko bolji, lepši i bezbedniji", rekao je Vučević.

Premijer je dodao i da će četvrti most sa Bulevara Evrope rasteretiti saobraćaj, Fruškogorski koridor skloniti teretna vozila iz grada, a da je za biciklističko-pešački most izdvojeno 38 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD Džuang Jung.

"Potpisan je ugovor za treći most u poslednjih godinu i po dana u Novom Sadu. Nema primera u svetu gde se u gradu sa tri mosta grade još tri mosta. Imamo još dva projekta koja će raditi kompanija Šandong, koja ima razumevanja za našu državu", rekao je Vesić.

On je dodao i da će 24 meseca trajati izgradnja mosta, koja počinje u martu, najkasnije u aprilu, što znači da će biti gotov do 2027. godine.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da će novi most biti simbol kinesko-srpskog prijateljstva.

"Posebno sam srećan što u Kini proslavljamo naš nacionalni praznik, a u isto vreme ovde imamo priliku da radimo ovako lepe stvari. Drago mi je što Novom Sadu dajemo jedan ovakav poklon i nadamo se novim projektima", rekao je Li Ming.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ovo je veliki dan za Novi Sad.

"Puno je napora, truda i rada uloženo da dođemo do današnjeg dana. Već sledeće godine počinjemo da radimo na pešačko-biciklističkom mostu, ne znam da li je to iko radio na Dunavu. Ovaj most će otvoriti ovaj deo Srema, otvaramo i nove vizije", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da novi most otvara put ka tome da podgrađe Petrovaradina postane pešačka zona, da se sanira i rekonstruiše, te da se otvori i pitanje botaničke bašte.

Predlog Vlade za povećanje plata prosvetarima korektan i konstruktivan

Vučević je rekao da je rad prosvetnih radnika posebno vrednovan i da je povećanje plata za 12 odsto korektan i konstruktivan predlog kao i da se niko sa prosvetarima ne inati, već da za svako povećanje zarada mora da postoji ekonomsko pokriće.

"Što se tiče sindikata u prosveti, ja sam juče imao četvrtu rundu sastanaka sa njima. Kada predložite povećanje za ceo javni sektor osam posto, a onda kažete da posebno vrednujete rad vaspitačica, učiteljica, nastavnika i predložite povećanje za njih 12 posto, rekao bih da je to konstruktivno i korektno", rekao je Vučević novinarima u Novom Sadu povodom štrajka koji su organizovala četiri prosvetna sindikata.

On je ocenio i da je u zemlji zavladao stav da novca ima neograničeno, te da svi treba da izađu na ulice.

"Ja sam i juče rekao sindikatima da to nije pitanje dobre volje. Niko se ne inati. Prošle godine smo imali povećanje plata pet odsto, zatim deset odsto početkom ove godine, ali je tad inflacija bila preko 12 odsto", rekao je Vučević.

Nastaviću razgovore sa poljoprivrednicima

Vučević je naveo da će nastaviti razgovore sa poljoprivrednicima i da je vlada blizu tome da se daje 35.000 dinara subvencije po hektaru.

"Nastavićemo razgovore, mislim da će sutra samo ministar Martinović i moj kabinet biti prisutni, kao i savetnici predsednika Republike da zajednički radimo. Nisam nikad nevoljan da razgovaram, razgovarao sam i razgovaraću. Mi se približavamo tome da ćemo davati 35.000 dinara po hektaru, ko to ima u Evropi?", rekao je Vučević.

On je dodao i da Hrvatska koja je članica Evropske unije daje 300 evra po hektaru, te da će Srbija realizovati dogovoreno, ali da mora biti kraja zahtevima.

"Budžet za poljoprivredu nakon rebalansa je 137 milijardi dinara, od toga četiri petine odlazi na direktne podsticaje - subvencije",