5. oktobar 2024 10:38

Mali: Dobijanje investicionog rejtinga znači signal za investitore da dođu u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Dobijanje investicionog rejtinga znači signal za investitore da dođu u Srbiju

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je dobijanje investicionog rejtinga od agencije "S&P" pokazatelj ispravnosti ekonomske politike Srbije, ali i signal i poziv svim investitorima koji traže bezbednije i sigurnije destinacije za ulaganje da dođu u Srbiju.

Mali je rekao u Ministarstvu finansija da je dobijanje investicionog rejtinga najvažniji pokazatelj promena koji otvara stranicu daljeg rasta i razvoja domaće privrede.

"Ovo je poziv i signal svim investitorima koji traži bezbednije i sigurnije destinacije za ulaganje da dođu u Srbiju, to znači nove fabrike, nova zaposlenja, nova radna mesta i veće plate. Više novca u budžet, veće penzije, kao i više novca za dalje ulaganje u infrastrukturu", rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Ministar naglašava da investicioni kreditni rejting znači i niže troškove zaduživanja kako za državu, tako i za pojedince.

Srbija 2012. godine bila četiri nivoa kreditnog rejtinga iza današnjeg

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali nije želeo danas da komentariše izjavu potredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića da Srbija neće dobiti investicioni rejting zbog preteranog zaduživanja i zbog povećanja javnog duga.

"Mnogo je lep trenutak da bih komentarisao Dušana Nikezića i Dragana Đilasa i njihovu propalu ekonomsku politiku. Oni su pokazali šta znaju i šta umeju. Pobegao im je Međunarodni monetarni fond (MMF) 2011", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Ministarstvu finansija povodom povećanja kreditnog rejtinga Srbije na investicioni.

Mali je podsetio da je Srbija 2012. godine, do kada su oni vodili srpsku ekonomiju i privredu, Srbija bila četiri nivoa kreditnog rejtinga iza ovog gde je danas.

"Država je propadala. Imali ste skoro pola miliona ljudi koji su ostali bez posla od 2008. do 2012. godine, državu koja je bila potpuno uništena, a fabrike bez perspektive, nisu imali novca da isplate penzije tog meseca. Bili smo u četvrtoj, a danas smo u prvoj ligi", istakao je Mali.

Pozitivan uticaj investicionog rejtinga na naše obveznice, od ponedeljka prvi efekti

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se dobijanje investicionog kreditnog rejtinga pozitivno odraziti na obveznice Srbije na tržištu kapitala i da se prvi efekti očekuju već od ponedeljka. Mali je istakao da sa tom potvrdom kreditnog rejtinga otvaramo potpuno novu i drugačiju perspektivu za nove investitore i za dalje smanjenje troškova zaduživanja države.

"Samim tim automatski i za smanjenje troškova i preduzeća i pojedinaca", rekao je prvi potpredsednik vlade.

Mali je, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji šta dobijeni investicioni rejting znači za naše obveznica, rekao da će se od ponedeljka znati kako će se kotirati i kakve će biti vrednosti već izdatih obveznica.

"Mi nismo ni razmišljali o tome na koji će način da investicioni rejting utiče na naše obreznice, jer smo želeli prvo da pređemo tu prepriku koja se zove - dobijanje izveštaja, ali mislim da ćete već od ponedeljka, s obzirom da je izveštaj izašao nakon zatvaranja tržište u SAD-u sinoć, videti kako će se to odraziti", rekao je Mali. 

Dobijanjem investicionog rejtinga otvara se potpuno novo poglavlje u razvoju Srbije

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je to što je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, znači da se otvara potpuno novo poglavalje u daljem ubrznom razvoju naše ekonomije.

Mali je rekao novinarima, u Ministarstvu finansija, da je jedna od tri najveće kreditne rejting agencije na svetu Standard & Poor's - S&P objavila sinoć da je Srbija dobila po prvi put u istoriji investicioni kreditni rating.

"I ovo je prvi put u našoj istoriji da Srbija dobija investicioni kreditni rating. Prvi put da od zemlje koja je bila u razvoju, od zemlje koja je bila takozvanog spekulativnog karaktera po toj metodologiji kreditnih rejting agencija, prelazi u zemlje koje su razvijene, zemlje koje su apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje", istakao je Mali.

Naglasio je da je to je najveći uspeh naše ekonomije, najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji.