10. oktobar 2024 21:34

Martinović: Ministarstvo poljoprivrede apsolutno posvećeno borbi protiv sive ekonomije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Ministarstvo poljoprivrede apsolutno posvećeno borbi protiv sive ekonomije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede u punoj meri posvećeno borbi protiv sive ekonomije i intenzivno radi na modernizaciji inspekcijskih službi i uvođenju novih softverskih rešenja koja će olakšati i unaprediti rad inspektora, ali i ubrzati sve procedure, rekao je danas resorni ministar Aleksandar Martinović na panelu „Dijalog Vlade i privrede: Prioriteti za budućnost“ u okviru Prve sednice Koordinacionog tela Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije.

Osvrnuvši se na aktivnosti u nadležnosti Ministarstva, Martinović je rekao da se trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Nacrt Zakona o službenim kontrolama uvodi termin „prevara u hrani“, čime se prvi put u srpskom zakonodavstvu regulišu postupci otkrivanja i sankcionisanja takvih slučajeva. Ovo je ključno jer su dosadašnje kazne za prevare u hrani bile neadekvatne i nedovoljno odvraćajuće, a sada će sankcije biti strože za počinjene prekršaje. Naša obaveza je da kroz ovu unapređenu koordinaciju, jasnije propise i bolju kontrolu osiguramo da tržište hrane bude bezbedno, transparentno i u skladu sa najvišim standardima, a da istovremeno sprečimo sivu ekonomiju i zaštitimo interese potrošača i legalnih proizvođača“, objasnio je ministar.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa