11. oktobar 2024 10:51

Goran Vesić: Automatski čitači pasoša od 1. novembra na Aerodromu "Nikola Tesla"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Vesić: Automatski čitači pasoša od 1. novembra na Aerodromu "Nikola Tesla"

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će od 1. novembra na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" početi da rade automatski čitači pasoša koji će putnicima omogućiti da brže prolaze pasošku kontrolu i rekao je da očekuje da će sledeće godine na tom aerodromu biti uvedeno i automatsko čekiranje.

Biće postavljeno ukupno 16 automatskih čitača pasoša koji se odnose samo na punoletne građane Srbije, odnosno na njima će moći da se čitaju samo domaći pasoši, rekao je Vesić za TV Prva.

"Četiri puta brže se prolazi na tim čitačima nego kod policajaca koji pregledaju pasoš, a procedura je takva da se pasoš postavi na čitač i skenira, skenira vam se lice, kapija se automatski otvori i ulazite u zemlju pošto na domaćim pasošima ne morate da imate pečat prilikom ulaska i izlaska iz zemlje", objasnio je Vesić.

Dodao je da će to smanjiti gužve i omgućiti domaćim putnicima kojih ima oko 50 odsto na aerodromu "Nikola Tesla", mnogo brži prolazak.

Novi Zakon o izgradnji omogućiće rešavanje problema i rast u građevinarstvu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji će biti donet sledeće godine, omogućiti rešavanje problema i transparetnost procesa u toj oblasti, veće učešće javnosti i ubrzavanje procedura što će, kako je istakao, omogućiti da se nastavi trend rasta u građevinarstvu.

To je, prema Vesićevim rečima, veoma važno za dalji razvoj i napredak Srbije.

Ministar je za TV Prva rekao da zakoni postoje da bi se vremenom menjali i prilagođavali životu odnosno da bi se procesi učinili lakšim i transparentnijim, te podsetio na novine donete prošle godine izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

''Tada smo uveli novine kao što je ta da informacije o lokaciji prebacimo na projektne biroe čime smo ubrzali taj proces. Takođe, omogućili smo da se prilikom gradnje moraju poštovati sertifikati zelene gradnje, da se lakše postavljaju elektropunjači, a procese tokom same gradnje smo učinili takvim da investitori, naravno uz poštovanje zakona, mogu mnogo brže i lakše da rade”, rekao je Vesić.