13. oktobar 2024 16:34

Ministarstvo poljoprivrede: Ostajemo posvećeni osnovnim principima Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo poljoprivrede: Ostajemo posvećeni osnovnim principima Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino

Foto: TANJUG/MPŠV

BEOGRAD  - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopštilo je danas da je povodom obeležavanja stogodišnjice postojanja Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) i u susret 45. svetskom kongresu vinove loze i vina u Dižonu, na inicijativu ministra poljoprivrede i prehrambene sigurnosti Francuske, održana trodnevna ministarska konferencija.

Kako se navodi, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević je govoreći na konferenciji istakla da Srbija ostaje nepokolebljivo posvećena misiji OIV-a, koja je još 1924. osnovana kao tehnička i naučna međuvladina organizacija, a danas je ključni akter u globalnom vinskom sektoru.

"Pre čitavog veka vizionari iz svih krajeva sveta okupili su se u Parizu kako bi osnovali ovako važan globalni forum koji prevazilazi granice, jezike i kulture, a njihova dalekosežna vizija postavila je temelje za usklađivanje standarda, promociju održivih praksi i uzdizanje vina kao kulturnog blaga, uz negovanje međunarodne saradnje. Danas stojimo na pragu nove ere, obeležene digitalnom transformacijom i klimatskim promenama, koja će oblikovati budućnost vina i vinogradarstva i neophodno je da se naš vinski sektor prilagodi ovim promenama", rekla je ona.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa