17. oktobar 2024 14:46

Vučić: Premijer Fijala uskoro u Srbiji, očekujemo još veće učešće Češke u projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Premijer Fijala uskoro u Srbiji, očekujemo još veće učešće Češke u projektima

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

ARANĐELOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će premijer Češke Petr Fijala uskoro doći u Srbiju, kao i da očekuje da će privredna saradnja između dve zemlje jačati i da će se povećati učešće Češke u našim infrastrukturnim projektima.

Tokom obilaska novog proizvodnog pogona za proizvode u PET ambalaži i limenkama kompanije "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu koja je u vlasništvu češke kompanije Mattoni, Vučić je, na pitanje češkog novinara da li je zadovoljan tom investicijom, istakao da je u pitanju velika investicija od skoro 30 miliona evra koja nije za potcenjivanje.

"To je za nas velika i važna investicija. Posebno je važno imajući vidu brend kompanije 'Knjaz Miloš', koji je jedan od najvažnijih brendova u našoj zemlji.  Takođe, naša saradnja sa Češkom raste, uskoro ćemo da imamo i Mešoviti komitet, a uskoro dolazi premijer Petr Fijala", najavio je Vučić.

On je rekao i da očekuje značajno učešće Češke u našim infrastrukturnim projektima i da ta saradnja može da raste.  
"Ja sam veoma ponosan na ovaj projekat i svi iz Češke mogu da budu zadovoljni. Srećan sam što je ovo moguće danas u Srbiji", poručio je Vučić.

On je podsetio i da je nedavno bio sa bivšim predsednikom Češke Milošem Zemanom, i sa bišim premijerom Andrejom Babišem, a da uskoro očekuje i ljude iz još nekih čeških kompanija.

Velika investicija za Srbiju, ''Knjaz'' prvi put modernizovan od 1997.

Predsednik Srbije izjavio je da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije ''Knjaz Miloš'' u Aranđelovcu velika investicija za Srbiju i da se ta kompanija prvi put modernizuje od 1997. godine.

''Imamo potpuno novi pogon, potpuno nova tehničko-tehnološka dostignuća. Srećan sam što smo kao država mogli da pomognemo i ovu investiciju. A biće više zaposlenih nego što im je potrebno, jer smo mi na tome insistirali. Oni su napravili proces tako automatizovan da su mogli i sa tri puta manje radnika, a na našu inicijativu su prihvatili sto radnika'', rekao je Vučić u Aranđelovcu gde je prisustvovao svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije ''Knjaz Miloš''.

Vučić je zahvalio porodici Paskvale koja je, kako je rekao, mnogo truda uložila u tu kompaniju i rekao da je srećan što video zaposlene u ''Knjazu'' koji, kako kaže, rade sa mnogo strasti i ljubavi prema kompaniji.

''Takvu strast i ljubav prema kompaniji sam malo gde video i zato je 'Knjaz Miloš' toliko uspešan. Mogli ste da vidite divne ljude koji su sa nostalgijom i ljubavlju pričali o kompaniji u kojoj su nekad radili i to jeste rezultat'', rekao je Vučić.

Dodao je da više nije važan samo broj zaposlenih već i koliki će izvoz i profit da bude i koliko će poreza Srbiji da plate. ''Važno je koliko ćemo i poreza da naplatimo u trgovinama i u svemu drugom. Potpuno druga dimenzija, potpuno se sve promenilo u prethodnih 10, 20 i 30 godina'', rekao je Vučić.

Nadam se da tokom sledećeg leta krećemo u izgradnju auto-puta Vožd Karađorđe

Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će se idućeg leta krenuti u izgradnju auto-puta "Vožd Karađorđe".

"Sada završavamo lokacijske uslove, uskoro ćemo građevinske dozvole. Nadam se da tokom leta sledeće godina, ako sve završimo, možemo da krenemo u izgradnju auto-puta", rekao je Vučić na svečanosti.

On je dodao da će se krenuti sa izgradnjom deonice od Čibutkovice do Miloša Velikog, što je 46 kilometara do Aranđelovca, kao i 36,5 kilometara od Malog Požarevca.

"To je ukupno oko 82,5 kilometra", rekao je Vučić. Ocenio je da će time biti rešeni gotovo svi problemi Aranđelovca. Prema njegovim rečima, izgradnjom tog auto-puta broj noćenja u Aranđelovcu povećaće sa sa trenutnih 150.000 na milion.

Kompanija "Knjaz Miloš" otvara novi pogon, Vučić prisustvuje svečanosti

Kompanija "Knaz Miloš" otvara novi proizvodni pogon za proizvode u PET ambalaži i limenkama, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi fabriku u kojoj će kasnije biti održana svečanost.

Vrednost investicije je 28,5 miliona evra, a pogon će se prostirati na površini od 6.310 metara kvadratnih. Biće otvoreno i 100 novih radnih mesta. Na otvaranju novog pogona su i ministri Adrijana Mesarović i Tomislav Momirović.

Kompanija "Knjaz Miloš" je među najvećim proizvođačima mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka u Srbiji. Sedište kompanije je u Aranđelovcu, gde je u Bukovičkoj Banji pre više od dva veka započela istorija korišćenja vode sa izvora.

U septembru 2022. kompanija "Knjaz Miloš" postala je zvanični proizvođač i distributer "Pepsi" brendova bezalkoholnih gaziranih napitaka za tržišta Srbije i Crne Gore.

U 2024, "Mattoni 1873", najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo od 46,43 odsto u "Knjaz Milošu", postavši jedini vlasnik vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka na domaćem tržištu. Vrednost te transakcije kako je tada objavljeno bila je gotovo 90 miliona evra, pa tako danas "Knjaz Miloš a.d" posluje u okviru džoint venčer kompanije koju su osnovali "Mattoni 1873" i PepsiCo.