1. februar 2023 16:54

Ministar Mali razgovarao sa italijanskim ambasadorom Gorijem o unapređenju ekonomske saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Mali razgovarao sa italijanskim ambasadorom Gorijem o unapređenju ekonomske saradnje

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori razgovarali su na današnjem sastanku o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, kao i o investiranju italijanskih kompanija u Srbiju.

Gori je rekao da postoji interesovanje za dalje ulaganje u tri važne oblasti u Srbiji: energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sagovornici su razgovarali i o Biznis forumu Srbija-Italija, koji će biti održan 21. marta u Beogradu, a na kom će prisustvovati veliki broj italijanskih kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo finanasija će prethodno raditi na sporazumima sa italijanskim finansijskim institucijama za obezbeđivanje što povoljnijih uslova za finansiranje kako za našu privredu, tako i državu.

Takođe, radi se i na Memorandumu o razumevanju između carinske administracije dve zemlje.

Ministar je naglasio da se od početka krize izazvane korona virusom Srbija pokazala kao kredibilan partner, na koga mogu da se oslone građani, ali i investitori, kao i da je uloženo ukupno devet milijardi evra u paket pomoći građanima i privredi.

On je zaključio da srpska privreda nastavlja da raste i da je u prethodnoj godini postignut rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, a nezaposlenost na istorijskom minimumu.

Ambasador je istakao da Italija investira u tradicionalne sektore u Srbiji, ali da je važno da se uskladi sa napretkom zemlje i da iskoristi prilike koje su se stvorile usled njene modernizacije.