22. oktobar 2024 15:18

Momirović: Naša ekonomija je značajno ojačala i promenila se

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Naša ekonomija je značajno ojačala i promenila se

Foto: Tanjug

UŽICE - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je srpska ekonomija značajno porasla i promenila se, preduzeća su ojačala, više ljudi se zaposlilo, a mi moramo da u narednom periodu očuvamo visoke stope rasta koje idu i više od 3,5 i 4,5 odsto u odnosu na BDP.

On je na prvom Privrednom forumu u Užicu rekao da ako sagledamo situaciju u Evropi ona nije nimalo jednostavna, ali da bez obzira na to mi moramo da obezedimo za naše ljude veće plate, penzije, bolja radna mesta i ojačamo naše kompanije i to ćemo uspeti.

Dodao je da su primedbe privrednika o sporosti administracije i komplikovanim procedurama u potpunosti na mestu.

"Mi smo u prethodnih 10 godina fokus stvavili na podršku privrednom sektoru i to možete da vidite u svakom gradu, ojačali privrednike, otvorili veliki broj novih tržišta uključujući Kinu, Egipat, UAE. Gradnjom infrastrukture, relokacijom barijera smo dali više nego konkretnu podršku privatnom sektoru. Da li je to dovoljno, svakako ne, moramo mnogo toga još da uradimo. Suština ekonomije su privatne kompanije, investicije, a Srbija ima više stranih direktrnih investicija nego sve druge zemlje", rekao je Momirović.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdiće da li je i ko je kršio zakon

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da Komisija za zaštitu konkurencije, koja je pokrenula postupak protiv četiri maloprodajna lanca zbog sumnje da su narušili konkurenciju zaključenjem restriktivnog sporazuma, radi svoj posao.

“Nema nikakve sumnje da institucije naše države rade svoj posao, meni više, čini se, nego drugim ministrima u Vladi je važno da Komisija završi svoj posao, da utvrdimo ko je, u kojoj meri i da li kršio zakon i pravila tržiša, a posle toga ćemo videte kakve sankcije slede”, rekao Momirović u Užicu, gde prisustvuje Privrednom forumu Užice 2024.

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je 11. oktobra da je pokrenula postupak protiv Deleza, Merkatora S, Univereksporta i Disa, navodeći da je tokom više meseci praćenja kretanja cena za 35 izabranih proizvoda konstatovala da su u maloprodajnim lancima za posmatrane proizvode cene identične.

Nakon toga, Komisija je za 45 proizvoda tokom avgusta 2024. upoređivala cene kod stranaka u postupku, uz dodatak još jednog maloprodavca.