24. oktobar 2024 14:47

Mihailo Vesović: Poljska spada u prvi rang partnera, trgovinska razmena je dve milijarde evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Vesović: Poljska spada u prvi rang partnera, trgovinska razmena je dve milijarde evra

Foto: TANJUG/PKS/ BOBAN RISTIĆ

BEOGRAD - Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović izjavio je danas da Poljska spada u prvi rang partnera Srbije za uvoz i izvoz, kao i da trgovinska razmena između dve zemlje iznosi dve milijarde evra.

On je to rekao na okruglom stolu o mogućnostima za saradnju Srbije i Poljske, koji se održava u Privrednoj komori Srbije uz prisustvo privrednika iz obe zemlje i istakao da je Poljska sedmo tržište Srbije za izvoz i 12. partner za uvoz.

"Dakle, partner prvog ranga za uvoz i izvoz to je nešto što je premašilo naša očekivanja. Drago nam je da Poljska postaje sve jača i jača u okviru EU. To je takođe jedan od razloga zbog kojih smo srećni da je vaš premijer prisutan u Srbiji. Mislim da je to mali politički podstrek, a mi ćemo dati i poslovni podstrek da razmišljamo o daljim mogućnostima, posebno investicijama", istakao je Vesović.

Dodao je da je Poljska prijateljska država i da će se to prijateljstvo produbiti uporedo sa poslovnom saradnjom, kao i da je razmena iskustava i znanja između privrednika iz dve zemlje veoma važna.

"Ja verujem da je vaše prisustvo ovde, danas, za ovim okruglim stolom, nešto što će pomoći srpskoj poslovnoj zajednici i da bolje razumemo ono što je pred nama, šta nas čeka tokom evropskih integracija i, pre svega, šta je pred nama u smislu energetske i zelene tranzicije s kojim se suočavamo. Znam da Poljska ima mnogo iskustva u ovom polju i većina kompanija koje su danas prisutne na ovom poslovnom forumu su zapravo predstavnici kompanija iz energetskog sektora i zaštite životne sredine", rekao je Vesović.

On je istakao da su na Okruglom stolu prisutni predstavnici 35 srpskih kompanija koje imaju priliku za umrežavanje sa poljskim kolegama, kao i da su vodeći izvozni proizvodi iz Srbije u Poljsku delovi za sedišta, delovi za motorna vozila, auto-gume, preparati za pranje i čišćenje, za maloprodaju i drugi, a vodeći uvozni proizvodi su koks i polukoks od kamenog uglja, vagoni i ambalaža.

Ministar za državnu imovinu Poljske Jakub Javorovski rekao je da je Srbija veoma važan partner Poljskoj i da postoji dobar osnov za razvoj dalje saradnje.

"Zahvaljujući vašoj vibrantnoj i otvorenoj privredi, dosta poljskih kompanija je već prisutno u Srbiji. Danas sam ovde na čelu delegacije i privatnih i javnih preduzeća i mislim da ćemo uspeti da radimo na uspešnoj saradnji poljskih i srpskih privrednih subjekata", rekao je Javorovski.

Prema njegovim rečima postoje velike mogućnosti za saradnju sa Srbijom, pogotovo u energetskom sektoru, vađenju ruda i obnovljivoj energiji.

"Postoji potpisan memorandum o razumevanju sa EU, a Srbija je strateški partner kada su u pitanju materijali za obnovljivu energiju, kao što su delovi za elektronsku opremu i smatramo da je u tom aspektu dobar trenutak za saradnju sa poljskim preduzećima", istakao je poljski ministar.

Javorovski je rekao da postoji interesovanje za saradnju sa privrednim subjektima u Srbiji kada je u pitanju iskopavanje litijuma.

"Srbija ima velike rezerve litijuma za koje znamo da su sastavni deo baterija za automobile, a Poljska je najveći evropski proizvođač baterija za automobile tako da tu vidimo mogućnosti za sinergiju", ocenio je on.

Dodao je da cela Evropa mora da radi na obezbeđivanju otpornosti energetskog sektora i da je primetno da Srbija čini velike napore za diverzifikaciju energetskog sektora.

Javorovski je istakao da Poljska u potpunosti podržava Srbiju u evrointegracijama.

"Znamo da je put ka EU težak, dug i jer smo ga i mi prošli, bili smo u toj situaciji, ali vredi. Daću vam dva broja. Kada je Poljska ušla u EU, naš izvoz ka EU je bio oko 40 milijardi evra, a sada je 260 milijardi evra. To je magija zajedničkog tržišta, jednog slobodnog protoka ljudi, ideja i kapitala", rekao je on i dodao da će Poljska nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU i kada od 1. januara preuzme predsedavanje Evropskim savetom.

Okrugli sto je obuhvatio panele posvećene šansama za saradnju u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije, a održani su i B2B sastanci poljskih i srpskih kompanija.