24. oktobar 2024 20:00

Pontara: Zaslužen investicioni rejting, Srbija jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pontara: Zaslužen investicioni rejting, Srbija jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

VAŠINGTON - Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas u Vašingtonu da je naša zemlja zasluženo dobila investicioni rejting od agencije S&P, da ta ocena svedoči da je Srbija postigla i održala makroekonomsku stabilnost, kao i da je sada jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi.

Pontara je rekao za Tanjug u Vašingtonu, gde se održava Godišnji skup MMF i Svetske banke, da je dobijanje investicionog rejtinga dobra vest za Srbiju.

"Zasluženo je dobila taj rejting. Makroekonomski ambijent u Srbiji je veoma solidan. A po izgledima za rast, Srbija je sada jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi. Očekujemo u 2024. rast od 3,8 odsto i verovatno više od četiri odsto u 2025. godini", rekao je zvaničnik Svetske banke.

Smatra da Srbija može još brže da raste ako sprovede niz strukturnih reformi koje bi mogle da, kako je rekao, otključaju još bržu stopu rasta zemlje.

Sagovornik Tanjuga ističe da Svetska banka ima dobru saradnju sa srpskim vlastima.

"Imamo zdrav portfelj od skoro milijardu dolara", rekao je Pontara.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali učestvuje na godišnjem skupu MMF i SB u Vašingtonu, koji se održava od 21. do 26. oktobra.