2. februar 2023 15:54

Vlada usvojila uredbu za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju, izdvojeno 23 milijarde dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada usvojila uredbu za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju, izdvojeno 23 milijarde dinara

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23,1 milijardu dinara (23.125.365.000).

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, saopšteno je iz vlade.

Ove mere su glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike EU, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja Uniji.

 

Vlada usvojila Akcioni plan za Strategiju razvoja digitalnihi veština do 2024.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji do 2024. godine.

Akcionim planom se unapređuje sistem putem kojeg se ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji, kao i pružanjem uslova za dalje unapređivanje znanja i veština IKT stručnjaka.

Za ostvarenje ovog cilja ključan je zajednički međusektorski rad na podizanju svesti u ovoj oblasti i unapređenju znanja i veština i zato su ovim planom povezane različite institucije, saopšteno je iz vlade.