6. mart 2023 14:52

ŠTADA: Dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini - Hemofarm ostao lider

Izvor: TANJUG

podeli vest

ŠTADA: Dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini - Hemofarm ostao lider

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

BAD VILBEL/BEOGRAD - ŠTADA Grupa u 2022. godini ostvarila je na globalnom nivou rast prodaje od 11 odsto, a EBITDA je porasla za 17 odsto, dok je član grupe Hemofarm ostvario rast i ostao regionalni lider.

U saopštenju ŠTADA Grupe navodi se da godišnja prodaja iznosi 3,8 milijardi evra dok je dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) 875 miliona evra u 2022. godini.

Navodi se da je ŠTADA Grupa nastavila rast u tri strateška segmenta- zdravstvenim proizvodima široke potrošnje, generici i farmaceutskim specijalitetima.

Dodaje se da je proširen portfolio pa zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji.

Brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

Generalni direktor ŠTADA Grupe Peter Goldsšmit izjavio je da je uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, Grupa uspela da ostane na snažnom putu rasta na kome se nalazi zadnjih godina.

"ŠTADA nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinela rastu grupe u 2022. godini. U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, ostajemo posvećeni tome da omogućimo pristup esencijalnim i cenovno dostupnim lekovima u svim zemljama u kojima poslujemo", istakao je on.

Prema njegovim rečima ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom sveta.

On je podsetio da je ŠTADA još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

Član ŠTADA Grupe Hemofarm ostao je u 2022. godini među top 10 lokacija u pogledu prodaje, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger izjavio je da je ta kompanija nastavila rast i ostala regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda.

"Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8 procenata u odnosu na 2021. godini", rekao je on.

Kako je rekao visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda je stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

Tokom 2022. godine ŠTADA Grupa je uspela da poveća proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta.

Goldšmit je poručio da je raznovrstan portfolio ŠTADA grupe u svim glavnim terapeutskim kategorijama, zajedno sa prisustvom u Evropi, Evroaziji, Aziji i Pacifiku, na Bliskom istoku i severnoj Africi, obezbedio da ne zavise od nekog posebnog proizvoda ili regiona.

"Zaključivši 86 poslova za preuzimanje licenci tokom 2022. godine, uveren sam da STADA ima pravi pajplajn, portfolio i tim da održi naš zamah rasta u 2023. godini", zaključio je on.