14. mart 2023 17:28

Jana Jovanović: Ponuda kancelarijskog prostora najveća za poslednjih 10 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jana Jovanović: Ponuda kancelarijskog prostora najveća za poslednjih 10 godina

Foto: Tanjug video

BEOGRAD, 14. marta (Tanjug) - Na današnjoj konferenciji "SEE Market Outlook 2023", konsultant za komercijalne nekretnine i investiciona kompanija "CBRE Group" predstavila je okolnosti i očekivanja na tržištu nekretnina u našoj zemlji i budućnost kacelarijskog prostora kojI doživljava ekspanziju na tržištu nekretnina i beleži rekordan rast u poslednjih deset godina.

Rukovodilac odeljenja za istraživanje tržišta u "CBRE-u" Jana Jovanović kaže za Tanjug da smo svedoci tektonskih promena koje su se dogodile na našem tržištu i u skladu sa tim ovaj događaj se osvrće na sve segmente nekretnina.

"Svedočimo rastu inflatornih pritisaka koji je doveo do toga da su centralne banke menjale odluke kako bi suzbile efekat. Uticaji u Srbiji su bili manji, ali su se odrazili na sektor nekretnina. Izgrađeno je preko 120.000 kvadrata kancelarijskog prostora, što predstavlja najveću desetogodišnju ponudu u odnosu na period od pre 10 godina", kaže Jovanovićeva.

 

Ona smatra da su glavni gradovi u Srbiji i u celom regionu zasićeni ponudom tržnih centara, te da se oni trenutno repozicioniraju kako bi odgovorili novoj ponudi tržišta.

"Sektor industrijskih objekata takođe prolazi kroz promene. Na stambenom tržištu imamo stabilnu ponudu i tražnju koja kontinuirano raste. Ljudi se sele u Beograd, i tu prevashodno govorimo o tržištu iznajmljivanja stambenih nepokretnosti čija je cena porasla preko 50 odsto", kaže Jovanovićeva.

Prema procenama, u 2022. godini prosečna cena novogradnje u Beogradu je bila 2.600 evra što predstavlja skok od oko 50 odsto u odnosu na period od pre pet godina, kaže ona.

Jovanovićeva konstatuje da naše stambeno tržište zavisi od relokacije ljudi, dok je ponuda počela da usporava usled zaoštrenih uslova finansiranja.

"Faktor tražnje je ključan imajući u vidu da se kod nas prošle godine prodalo u Beogradu samo 20.000 jedinica a da je izgrađeno nešto preko 8.000 jedinica", smatra ona.

Generalni direktor "CBRE Group" Boško Tomašević ocenio je da kompanija organizuje ovu konferencija sa ciljem kako bi dala smernice i očekivanja po pitanju nepokretnosti.

Konsultant "CBRE-a" za jugoistočnu evropu Igor Milošević kaže da održivi razvoj na tržištu ima pozitivne trendove najviše u sektoru poslovnih zgrada.

"Na tržištu beogradskog poslovnog prostora mi beležimo trećinu sertifikobvanih objekata.

Ovo je jedan uzlazni trend sertifikovanih zgrada. Ovo je svetski trend koji prati globalna ekonomija i veoma je bitno da se sve kompanije poistovete sa standardima", kaže Milošević.

Konferencija je održana u Beogradskom hotelu "Moxy".

(Kraj) nk/jsi